За 3 години: Разходите на МС нагоре с 4 млрд. лева

За 3 години: Разходите на МС нагоре с 4 млрд. лева

Разходите на Министерски съвет за 2019 г. са в размер на 14.4 млрд. лв. Спрямо 2017 г., когато те са приблизително 10.2 млрд. лв., е налице ръст от около 4 млрд. лв. Това показват данни за периода 2017-2019 г., изведени от министъра на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос на левицата.

Според статистиката в нито една от трите години няма превишаване на допустимите разходи, съответно няма харчове извън утвърдените със закон. През 2017 г. предвидените в Закона за държавния бюджет разходи са малко над 11 млрд. лв., а направените разходи – 10.2 млрд. лв. Така са похарчени с около 796.2 млн. лв. по-малко. През следващата година допустимият праг за харчове е 11.9 млрд. лв., а от отчетите става ясно, че са изразходвани с 223.5 млн. лв. по-малко или приблизително 11.7 млрд. лв. През миналата година бюджетът на кабинета е най-голям – 15.1 млрд. лв., от които са изхарчени 14.4 млрд. лв. или с 678.7 млн. лв. по-малко.

В отговора си Горанов посочва, че финансирането на разходите по държавния бюджет е до размера на одобрените от парламента разходи в Закона за държавния бюджет за съответната година. Освен това, няма законова наредба, която дава право на Министерски съвет да изразходва средства, извън предвидените, чрез постановления, решения или разпореждания. Реализираният бюджетен излишък за последните 3 години не е използван за финансиране на допълнителни разходи, става ясно от думите на финансовия министър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.