За 3 години: Армията похарчи 44 млн. лева за охрана на изоставени имоти (ТЕМАТА)

За 3 години: Армията похарчи 44 млн. лева за охрана на изоставени имоти (ТЕМАТА)

Неизползваните обекти са 1172, сред тях и 122 магазина и подблокови пространства

За последните три години Министерството на отбраната е отделило 44 066 037,05 лв. за охрана на имоти с отпаднала необходимост – т.е. терени, които в момента изобщо не се ползват и реално са имоти призраци. Това става ясно от информация, предоставена от ведомството по искане на „Монитор“.

Справката е за периода от 2017 до 2019 година включително, като данните ясно сочат, че с всяка година парите скачат с над милион. Респективно за 2017 г. сумата е 12 771 910,38 лв., за 2018 г.- 14 982 088,26 лв., а за миналата 2019 година ведомството е отделило 16 312 038,41 лв.

Към януари тази година в управление на МО имотите с отпаднала необходимост са 1172, сред които 122 магазина и подблокови пространства и 1052 войскови имоти като бивши казарми, складови райони, полигони, летища и съпътстваща инфраструктура към тях. От ведомството съобщават, че тази бройка е формирана от освободени войскови райони, включително и от геодезически обособени райони на по-малки имоти с цел по-лесна реализация на пазара на недвижими имоти.

От МО твърдят, че се продават само поземлени имоти, независимо застроени или не, а не казарми или мобилизирани бази например. За амортизирания сграден фонд се извършвали процедури по освидетелстване, бракуване, премахване и снемане от отчет на сгради. Основните причини за предприемане на процедури по освидетелстване на сграден фонд в освободените войскови имоти били естественото им износване и негодност за ползване.

Сгради с отпаднала необходимост не се реконструирали, тъй като политиката на ведомството била да се освобождава от тях, а усилията да са насочени към ремонтни дейности на използвани терени и обекти. Тези, които не се използват, или отиват на тезгяха, обичайно чрез търг, или се апортират в капитала на търговските дружества на МО, а понякога се отдават и безвъзмездно за нуждите на държавни и общински администрации.

За периода от 2015 до 2019 г. са били направени стъпки за безвъзмездно предоставяне или отнемане на общо 88 имота на общини или държавни ведомства. Респективно през 2015 г. на ведомства са били дадени 9 имота, а са отнети 11. През 2016 г. са предоставени 8 имота на общини, също толкова на ведомства, а отново са отнети 11. През 2017 г. на общини са дадени за ползване 7 обекта, на ведомства – 4, а са взети 9. През 2018 г. пък са предоставени на общини 2 имота, на ведомства 4 и са отнети 4. През миналата година няма предоставени на общини, но на ведомства са дадени 2. Отнетите са 9.

Продадените имоти чрез търг за същия периода от пет години са 72. Най-голям е броят през 2016 г. - 33. Предходната 2015 г. са били 18 имота, през 2017 – 15, през 2018 г. - само два, а през отминалите 2019 г. - 4 имота. От МО подчертават, че приходите от продажбите постъпват в държавния бюджет.

От справката става ясно още, че през 2018 г. има 4 апортирани имота в капитала на търговски дружества на ведомството.

Ставаме офицер от резерва с висше от военно ВУЗ

Промени в Закона за резерва на въоръжените сили предвиждат да предложат от МО. Оттам посочиха, че предстои разработване и на наредба, която ще регламентира условията и реда за придобиване на квалификация „Офицер от резерва“. Тази квалификация ще може да се придобие във висшите военни училища на доброволен принцип.

МВР дава на общините застави, които не ползва

Много от бившите гранични застави са с отпаднала необходимост и не се поддържат след преструктурирането на Гранични войски в Гранична полиция и въвеждането на нови полицейски форми и методи за граничен контрол, посочиха пък от МВР, като допълниха, че Фонд за поддръжка на застави няма МВР. От ведомството съобщават още, че където е имало възможност, някои от заставите са предоставени на общините за ползване и стопанисване. Към момента се използват 13 бивши гранични застави. Това са на българо-сръбската граница - гр. Брегово, местността Връшка чука, с. Калотина, на българо- северно македонската граница - с. Гюешево. На границата ни с Турция пък са с. Капитан Андреево и с. Резово. На морската ни граница граница - гр. Варна, нос Галата, нос Камчия, гр. Бяла, гр. Несебър, гр. Царево и на границата ни с Румъния - с. Куделин и с. Ново село.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.