За 2020 г.: Авторите на музика спечелиха 8,8 млн. лв.

За 2020 г.: Авторите на музика спечелиха 8,8 млн. лв.

Музикаутор сключи договор с Фейсбук за лицензиране на музикалното съдържание

Композитори, текстописци и аранжори са спечелили приблизително 8,8 милиона лева от излъчването на произведенията им в България през миналата година. Това сочат данните, публикувани в годишния отчет на сдружението за авторски права Музикаутор. Въпреки коронакризата, организацията бележи ръст в приходите си за четвърта поредна година.

„Това се дължи на набрания устрем, потенциала на неразвития пазар и защита на авторските права в България, както и на стремежа за повече прозрачност, дългосрочни политики и баланс между интересите на творците, издателите и ползвателите.“, обяснява изпълнителният директор Иван Димитров.

Малко над 1 млн. лв. са отчисленията, изплатени от туристически и търговски обекти в страната за слушаната на територията им музика. Сдружението беше въвело няколко механизма за подкрепа на бизнеса, който според самата организация „е сред най-тежко ударените сектори“ заедно с музикалната сцена в страната.

Съвсем логично за периода, приходите от концерти спрямо 2019 г. бележат драстичен спад. С 67% по-малко са спечелили авторите на музика за живо изпълнение на създадените от тях творби. Общо 229 925 лв. са приходите по това перо. „В това отношение България не се различава от световните тенденции за свиване на пазара в сектора между 60% и 80%.“, допълват от Музикаутор.

През 2020 г. сдружението е сключило договор с Фейсбук и Инстаграм за музикалното съдържание в платформите, както и за функционалността „Аудио библиотека“ в двете социални мрежи.

Разпределението на авторските възнаграждения през 2020 г. е извършено почти изцяло чрез MUSIT – първият български софтуер, който осигурява до 70% автоматизация на процесите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.