За 2019 г. общо 404 жени и мъже са пострадали от трафик на хора у нас

За 2019 г. общо 404 жени и мъже са пострадали от трафик на хора у нас

"За 2019 г. общо 404 са пострадалите лица, от които 353 жени, от тях 31 непълнолетни момичета и 51 мъже, като доминиращата форма на трафик е с цел сексуална експлоатация". Това е заявила зам.-главният прокурор Даниела Машева на първата онлайн годишна Национална среща за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите. Това съобщава БТА, цитирайки  Националната комисия за борба с трафика на хора, които са организатор на събитието.

Машева е допълнила още, че благодарение на взаимодействието между институциите и неправителствения сектор са постигнати добри резултати, а международно-правното сътрудничество е много ключов и необходим инструмент в разследването на трансграничните случаи.
В срещата са участвали още проф.Николай Проданов, заместник-министър на правосъдието
и заместник-председател на Националната комисия, Роб Диксън - посланик на Великобритания в България, Мюриел Коен - посланик на Швейцария в България, както и самата Машева.

На свой ред проф. Проданов е заявил, че е необходимо усилията да се насочат към подобряване на практическата работа в областта на законодателството, към повишаване на превенцията и
идентифицирането на жертвите от трафик на хора.

Според посланика на Швейцария Мюриел Коен пък страната ни продължава да бъде с висок брой на жертви на трафик, като по думите й България следва да продължи да увеличава усилията си именно по линия на подкрепата на пострадалите. Тя е подчертала още важността на ролята на местните структури и неправителствени организации в този контекст.

"Днес трафикът на хора е проблем от глобално значение, който засяга почти всички
страни. Той не зачита граници и жертвите му са обект на най-ужасяващото малтретиране и
експлоатация. Докато много страни имат законодателство и планове за действие за борба с
трафика на хора, безнаказаността остава широко разпространена по целия свят", казал посланикът на UK Роб Диксън.

Ким Холдън, съветник по наказателно правосъдие към Посолството на Великобритания в България е заявила по време на форума, че трафикът на хора е най-бързо развиващата се международна престъпна дейност и втората най-печеливша такава след наркотиците. По думите й всяка година само от принудителен труд се генерира незаконна печалба в размер на 150 млрд. долара.

По данни на Националната комисия, всяка година подкрепя успяват да получат около 30 лица - жертви на трафик.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.