0

Н ационалния литературен конкурс за създаване на авторски текстове на английски и немски език „Този безкраен свят”, връчи наградите на тринадесетото си издание в артсалона на Радио Варна.

Националния литературен конкурс за създаване на авторски текстове на английски и немски език „Този безкраен свят”, връчи наградите на тринадесетото си издание в артсалона на Радио Варна.

Конкурсът е организиран от Първа езикова гимназия, МОН и Фондация „Българска памет“. Тази година текстове изпратиха ученици от 18 административно-териториални области на страната и от Република Сърбия.

Прави впечатление, че наред с традиционно включващите се представители на езиковите гимназии, все по-често участват и печелят награди ученици от средни училища и професионални гимназии от страната. 

„Огън” бе темата за 2019 г.. А какво е огънят за младите хора? „Огънят и горенето са светлина, топлина, пречистване, търсачество и мощен импулс за познание, нестихваща стихия, която може да изпепелява, но най-вече да съзидава, да вдъхновява и да озарява нашия неутолим стремеж към себеизразяване, чрез словото!“, посочват младите творци.

Наградният фонд за тази година, осигурен от Фондация „Българска памет“ и Община Варна, бе 1900 лв., разпределени между 11 творци. Те бяха поздравени лично от д-р Милен Врабевски - председател на Фондация „Българска памет“ и от Ирена Радева - началник отдел в РУО- Варна.