Националния литературен конкурс за създаване на авторски текстове на английски и немски език „Този безкраен свят”, връчи наградите на тринадесетото си издание в артсалона на Радио Варна.

Конкурсът е организиран от Първа езикова гимназия, МОН и Фондация „Българска памет“. Тази година текстове изпратиха ученици от 18 административно-териториални области на страната и от Република Сърбия.

Прави впечатление, че наред с традиционно включващите се представители на езиковите гимназии, все по-често участват и печелят награди ученици от средни училища и професионални гимназии от страната. 

„Огън” бе темата за 2019 г.. А какво е огънят за младите хора? „Огънят и горенето са светлина, топлина, пречистване, търсачество и мощен импулс за познание, нестихваща стихия, която може да изпепелява, но най-вече да съзидава, да вдъхновява и да озарява нашия неутолим стремеж към себеизразяване, чрез словото!“, посочват младите творци.

Наградният фонд за тази година, осигурен от Фондация „Българска памет“ и Община Варна, бе 1900 лв., разпределени между 11 творци. Те бяха поздравени лично от д-р Милен Врабевски - председател на Фондация „Българска памет“ и от Ирена Радева - началник отдел в РУО- Варна.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

2 898 първокласници от Варна тръгват на училище

2 898 първокласници от Варна ще прекрачат училищния праг през учебната 2019-2020 година. Общо 32 320 са учениците във варненските общински училища, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“.