YouTube предупреждава: 35 милиона канала ще бъдат свалени

YouTube предупреждава: 35 милиона канала ще бъдат свалени

Платформата манипулира общественото мнение за промените в авторскоправната рамка на ЕС, посочват от „Европа за творците“

До 35 милиона канала ще бъдат потенциално изложени на риск от сваляне. Това предупредиха от ръководството на платформата за видеосподеляне YouTube във връзка с готвените промени в авторскоправната рамка на Европейския съюз.

Чл. 13 от обсъжданата в момента директива предвижда платформите да въведат „проверка на входа“ на съжържанието, генерирано и от крайните потребители с цел да бъде избегнато публикуването на клипове и т.н, нарушаващи нечии авторски права. „Google използва своята финансова мощ и платформата си YouTube, за да организира една от най-големите лобистки кампании, на които Европейският съюз е ставал свидетел през последните години, с оскъдно уважение към истината“, се казва в официалната позиция на „Европа за творците“ - инициатива, обединяваща граждани, създатели и културни организации. По думите на представителите й, мегакорпорацията манипулира общественото мнение с цел обезпечаване на частния си търговски интерес. „И още – правят се опити за манипулиране на децата и младите потребители, като им се подават неверни твърдения относно приетите промени. Истината е, че член 13 ще улесни споделянето на съдържание по справедлив начин. От друга страна ще се спре своеволното премахване на съдържание, както и други нелоялни търговски практики, до които платформи като YouTube редовно прибягват.“, гласи още изявлението на „Европа за творците“.

Към момента се водят т.нар. триалози между Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на ЕС по повод Директивата за авторско право в цифровия единен пазар и по-конкретно – проблематичния член 13, наричан от критиците му „машина за цензура“ (#CensorshipMachine). Следващата тристранна среща се очаква да се проведе на 21 януари.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.