Взрив на ковид болни в социален дом

Взрив на ковид болни в социален дом

Взрив на ковид болни е регистриран в Дома за пълнолетни с умствена изостаналост в каварненското село Българево, съобщават от РЗИ Добрич. 11 от общо 118-те потребители са с положителен резултат. Проведено е епидемиологично проучване. Изолирани са пациентите с положителен резултат, контактните девет потребители са поставени под карантина.

Изследван е и целият персонал на Дома, като там всички резултати са отрицателни. От общо 118 потребители има само 5 ваксинирани, положителните и контактните потребители не са ваксинирани. От общо 60 човека персонал, ваксинираните са 10. Осигурен е отделен персонал, който ще обгрижва пациентите с положителен резултат, на две смени по 7 дни. Друг персонал ще се грижи за поставените под карантина лица“ – каза директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова.

Със заповед на д-р Ангелова, се увеличава броят на леглата за лечение на пациенти с коронавирус в МБАЛ Добрич. Към днешна дата болницата в областния център разполага вече с 55 легла в Ковид сектора към Инфекциозно отделение и 6 легла за Ковид-пациенти в Отделението по анестезия и интензивно лечение. В МБАЛ Балчик са осигурени 12 легла за ковид пациенти, базирани към Отделението по вътрешни болести, 4 са леглата в ДПБ Карвуна, 5 легла има в Център за психично здраве „П. Станчев“ – Добрич. И в тази заповед директорът на РЗИ разпорежда да се създаде организация от ръководствата на лечебните заведения за осигуряване с медицински персонал, както и МБАЛ Добрич да поддържа готовност да оказва помощ през периода на епидемична обстановка с осигуряване на над 50 % от легловия си капацитет за хоспитализация на пациенти с коронаинфекция. В документа още е разпоредено задължително по две легла за изолация да има в лечебните заведения за специализирана болнична помощ за рехабилитация в областта – в СБР „Тузлата“ и СБР „Медика Албена“. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.