Взимаме си COVID сертификата и без електронен подпис

Взимаме си COVID сертификата и без електронен подпис

Ще може да изтеглим ваксиниационния сертификат срещу COVID-19  и без електронен подпис. Това заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. По думите му тази идея е разработена, за да се улеснят гражданите, на които трябва да се преиздаде документа, след ЕК одобри единен COVID сертификат.

Министър Кацаров обясни, че за да може човек да изтегли сертификата си от система на информационно обслужване ще са му нужни номера на ваксината , която му е поставена,  ЕГН-то и номерът на личната карта.  Министърът припомни, че старите сертификатите ще важат до средата на юли и заради това няма нищо спешно да се преиздават. Той посъветва гражданите, които искат да си вземат новия сертификат да направят това от мястото, където са получили предния сертификат. Новите документи вече са утвърдени и ще се издават от 1 юни.

По отношение на епидемичната обстановка Кацаров обясни, че  ситуацията е спокойна и не  сме в ситуация на вълна на разпространение на вируса. Той обаче коментира, че броя на ваксинираните  е малък – "незадоволитене е броя“. Според него ваксиниационният план е бил сбъркан през декмвери, защото не е дадена преднина за възрастните. По думите му  това е довело до смъртта на над 20 хиляди души. Кацаров определи сегашната органиацията на ваксинацията на много високо ниво, но проблемът е, че  няма желаещи да се имунизират. В тази връзка той определи като пропуск от страна на досегашните управляващи, липсата на информационна кампания за ваксинацията.

„Половината работа е свършена –има добра организация, личните лекари имат добра организаиция да получават ваксини. Има мобилни групи, които да имунизират за трудно подвижни. Другата част е да се направи информиран избор, останалото зависи от хората“, обясни още здравният министър

Той е категоричен, че няма риск голям брой ваксини да излязат от срок на годност и да не бъдат употребени. По думите му се  обсъждат варианти за даряване на дозите, които не влязат в употреба.

Кацаров коментира и назначения от него  анализ за високата смъртност по време на пандемията. По думите му България е достигна огромни нива на смъртност още преди COVID-19. „Първата задача не е да се търси отговорност, а да не се повтори това нещо. Ако не го анализираме ще ни се случи отново и отново. Като отговорни хора сме длъжни да го направим. Второ ако се открият грешки, да се потърси отговорност на виновните, обясни министърът.

По повод спрените търгове в болниците той обясни, че се прави с цел да се спрат порочни практики ако има такива и не са спрени след подадени сигнали. Тoй уточни, че когато приключи проверките, ще бъдат оповестени.

Здравният министър коментира, че е наясно и  с проблемите на Александрвоска болница .По думите му през следващите дни ще има решение ,което ще бъде публично на всички. „Знам какво е състоянието на болницата, то е лошо, големите дългове са натрупани от предишния собственик, не от сегашния. Големите дългове на Алкеснадровска болница са натрупани по времето на проф. Ангелов. Общата финансова загуба е в размер на 68 млн лева“, посочи Стойчо Кацаров.

Той категорични отхвърли обвиненията , че работи като предизборен щаб на президента Румен Радев. По думите му ги критикуват хора, които са довели борбата с пандемията до катастрофа. Той отхвърли и обвиненията към началник кабинета му Лидия Чорбанов, че търгувала с медицински фармацевтични продукти. Нейното назначение предстои, тя вече е напуснала предишната си работа, уточни министърът. Той обясни още, че е назначил на работна група да  промени протоколите за лечение на COVID-19, защото досега не е имало  единен протокол. „Това трябваше да се направи още миналата година.  Разработва се и ще се препоръча на всички лекари в страната“,каза още здравният министър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.