0

Д а не се лепят или изписват агитационни материали на превозните средства от градския транспорт, спирки, електрическите табла и касети, паметници и дървета в София. Това нареди кметът на София Йорданка Фандъкова в първия ден от стартиралата вчера официално предизборна кампания за парламентарния вот на 4 април.

Да не се лепят или изписват агитационни материали на превозните средства от градския транспорт, спирки, електрическите табла и касети, паметници и дървета в София. Това нареди кметът на София Йорданка Фандъкова в първия ден от стартиралата вчера официално предизборна кампания за парламентарния вот на 4 април.

Със заповед тя нарежда да не се използват агитационните материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението. Също така забранява агитациите, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидат-депутатите. Кметът посочва, че не трябва да се използва гербът или знамето на България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения.

В заповедта се казва още да не се поставят агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която се намират през изборния ден и до края на гласуването. Агитационните плакати пък трябва да се премахнат 7 дни след изборния ден.

В Добрич и Русе пък агитматериали могат да се лепят само на точно определени места. Така градоначалникът на Добрич Йордан Йорданов още на 22 февруари издаде заповед, с която плакати могат да се поставят само на точно определени рекламни пана на 18 места в града. В заповедта са фиксирани и оградните пространства, където могат да се поставят предизборни материали. Що се отнася до поставянето на агитационни материали на сгради, огради и витрини, това става само след разрешение на собственика или управителя на имота, като в срок от седмица след изборния ден трябва да бъдат махнати. В Русе пък местата, където могат да се лепят, са 82. Заповедта на кмета Пенчо Милков за определянето на местата за поставяне на агитационните материали е от 19 февруари тази година. На 40 от местата има временни тристенни табла, а на останалите - по едно или две табла. Агитационни материали могат да се поставят също на сгради, огради или витрини само след разрешение на собственика или управителя на имота. Със заповедта се забранява унищожаването и заличаването на материали, поставени по определения от Изборния кодекс ред, до приключване на изборите. Не е позволено да се използват плакати, които накърняват добрите нрави, както и честта и доброто име на кандидатите.

1000 лева депозит събират от всички партии, които ще лепят агитационни материали в Хасково. В случай на нарушение или не почистване след края на кампанията, депозитът няма да им бъде върнат. Отделно ще се налагат и санкции на нарушителите. Агитационните материали на кандидатите, партиите и коалициите могат да се поставят от 05.03.2021 г. до 24:00 ч. на 02.04.2021 г. на специално поставените от Общинска администрация-Хасково дървени и метални табла и цилиндрични тела на общо 27 места. Това се казва в заповед на кмета Станислав Дечев. Забранява се поставянето на агитационни материали в изборните помещения и на 50 метра от тях. Също така на стълбовете, автобусите, влаковете и тролеите от общинския и държавния транспорт. Агитационни материали не могат да се лепят в държавните институции и общината.

По материала работиха Мария Нинова, Божидар Събев, Ива Димитрова и Жанета Йорданова