Апелативната прокуратура във Варна взе на специален надзор досъдебното производство за взрива в блок 302 вх. 3 в кв. „Владиславово“. С разпореждане на административния ръководител на АП, е определен прокурор, на когото е била разпределена преписка №47 от 2020 г.

Той ще оказва методическа помощ при разследването и ще следи за срочност и качествено разследване. Делото за взрива е взето на специален надзор, тъй като се отличава с фактическа и правна сложност и особена значимост и обществен интерес. За разпореждането на апелативния прокурор е уведомен наблюдаващият прокурор от Окръжната прокуратура във Варна.

Както вече е известно, при взрива с последващ пожар загинаха 53-годишната Мариана и 66-годишният Веселин Димитров, който е обитавал ап. 24 във вход 3 на блока. Заключението на ДНК-експертизите, назначени от Окръжната прокуратура във Варна за установяване самоличността на двете тела, открити след взрива , показаха 100-процентово съвпадението на ДНК на Веселин и съседката Мариана.

Съдебните медици взеха проби от намерените две овъглени тела и заедно със сравнителен материал от техни кръвни роднини, те бяха изпратени в лаборатория за извършване на експертиза по метода на ДНК-профилирането.

Димитров е трябвало да напусне жилището, тъй като е имало издадена заповед за незабавна защита от домашно насилие, след сигнал на жената, с която живеел на семейни начала, която е собственик. От взрива бяха нанесени и значителни материални щети  на други апартаменти и паркирани автомобили. Пострадаха 7 души, от които 3 деца. Заради обгазяване им при мащабния пожар те бяха настанени за лечение в болница.

„Възстановено е електрозахранването на опожарения вход, разкри кметът район „Владислав Варненчик“ Николай Костадинов. Ток няма само във взривените апартаменти и наводнените жилища под тях. При тях таблата са прогизнали от вода и включването на електричеството може да предизвика нови проблеми. В две трети от жилищата на т.нар. „трилъчка“ в блока има водоподаване. Услугата е спряна само за пряко пострадалите от детонацията.

В понеделник екипи на ВиК – Варна, ще огледат зоната на инцидента, която дотогава ще бъде и 100% почистена“, каза още Костадинов. Наблюдаващият прокурор по делото е прекратил окончателно огледа на местопроизшествието, което позволява да се влезе на място и да се почистят апартаментите.

Експертите от комисията по обследване на сградата взеха в петък и проба от бетона. Тяхното заключение е особено важно, защото при положително становище занеговата здравина, напусналите апартаментите си, ще могат да се приберат в тях, след възстановяване на комуналните услуги.

Над 30 семейства са засегнати от инцидента. Голяма част са настанени при близки, познати, роднини, а 4-членна фамилия е подслонена в общинско жилище със заповед на кмета Иван Портних. Заявки са подали още 4 семейства.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трима от нападателите от автобус 404 – под надзор на Детска педагогическа стая

Трима от общо четиримата задържани за нападението над 14-годишно момче в столичния автобус 404 са пуснати под надзор на Детска педагогическа стая. Това бе решението, взето от съдия Веселина Няголова от Софийски районен съд, където се гледаше мярката за неотклонение на нападателите Дейвид Левчиев, Христо Иванов, Денис Иванов и Антон Михайлов.