Унищожиха варварски възстановени стенописи в Стара Загора
5

Унищожиха варварски възстановени стенописи в Стара Загора

Възстановени със средства на държавата преди 4 десетилетия стенописи и тавани в старозагорска къща – паметник на културата са похабени почти безвъзвратно, установи репортерска проверка.

Стенописите са дома на някогашния трикратен кмет на Стара Загора Стефан Салабашев /1847-1913/, те са излезли изпод четката на непознат за изследователите  майстор, но в голяма степен са се родеели с най-добрите образци в къщите на Стария Пловдив .

Реставрацията е била осъществена през 1980-1981 година от  доц. Стоян Николов, преподавател и до днес във великотърновския университет, който си спомня, че на финала на близо двугодишната работа е предал цялостната документация в  тогавашния държавен Комитет за култура.Той няма спомен за точната сума, инвестирана тогава за спасяването на фреските, но не била никак малка.

Сградата е строена през 1890  година, допреди 3 години вторият етаж , където са безценните зографии е била собственост на държавата , която го е предоставяла за ползване на различни институции, включително и на местния клон на Съюза на учените.

Никой обаче не е направил и минимално усилие да запази красотите. След прехвърлянето имота на община Стара Загора обектът е бил предоставен под наем на синдикалистите от държавната ТЕЦ „Марица изток 2“, които възнамеряват да го ползват като Дом на енергетика.

 От  края на ноември т.г. е започнат ремонт /на покрива и помещенията/, но никой от изпълнителите /частна фирма/ не успя да каже каква ще бъде съдбата на фреските по стените и прогнилия от дълголетната влага каратаван.

По думите на члена на директорския съвет при държавната ТЕЦ Диан Димитров проектът за ремонта бил съгласуван с НИНК при МК, но не знаел подробности.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.