0

У никална птицеферма за отглеждане на „щастливи” кокошки предстои да се изгради в землището на планинското село Марян, община Елена. Идеята е на местния земеделски производител Краси Кръстев.

Кокошарникът ще бъде с архитектурата на стара възрожденска къща от камък и дърво, каквито са голяма част от сградите в общинския град Елена. За изграждането му ще бъдат използвани само естествени материали – камък и дърво.

Уникална птицеферма за отглеждане на „щастливи” кокошки предстои да се изгради в землището на планинското село Марян, община Елена. Идеята е на местния земеделски производител Краси Кръстев.

Кокошарникът ще бъде с архитектурата на стара възрожденска къща от камък и дърво, каквито са голяма част от сградите в общинския град Елена. За изграждането му ще бъдат използвани само естествени материали – камък и дърво.

Наторяват полета

Капацитетът на обекта ще е за около 500 кокошки. Производственият цикъл на едно зареждане на фермата ще е около година е половина. Пернатите ще бъдат поени с водоноска. А за да не напуснат кокошките двора, както и за да не влизат при тях хищници: лисици, чакали и домашни кучета, дворът е ограден с електропастири. Отопление и осветление не се предвиждат. А генерираният оборски тор ще се използва за наторяване на земеделска орна земя.

Американски модел

Характерното за бъдещата птицеферма е, че в нея птиците ще се угояват и отглеждат по т.нар. американски метод. Пернатите по цял ден ще могат да се разхождат на свобода в голям двор с площ 250 кв.м. Според специалистите в бранша вкусът на месото и на яйцата от свободно отглежданите кокошки бил с много по-високо качество от този на отглежданите в клетка. Освен това, разхождайки се на открито, пернатите си търсели и необходимите допълнително хранителни вещества от почвата. И не на последно място, разхождащите се на свобода кокошки давали и двойно повече яйца от затворените в клетки.

Натура 2000

В България фермите за свободни кокошки още не са навлезли толкова въпреки субсидиите, които Евросъюзът отпуска по селскостопанските си програми.

Бъдещият фермер Краси Костов вече е уведомил за инвестиционното си намерение Агенцията по околната среда и водите във Велико Търново. Откъдето са изпратили съобщение до община Елена. Според екоинспекторите заявеното инвестиционно намерение попада в категорията „интензивно животновъдство”. „Имотите, обект на направеното инвестиционно предложение, не попадат в граници на защитена територия, както и в границите на Натура 2000. РИОСВ – В. Търново, ще се произнесе на етап представяне на информация за преценяване на необходимостта от ОВОС”, пише в съобщение до община Елена регионалната екоинспекция.

Празни приказки

Учудващо, въпреки наличието на уведомително писмо до РИОСВ и спазване на всички законови изисквания от страна на инвеститора, необяснимо защо кметският наместник на село Марян, където предстои да се изгради птицефермата, Сийка Николова посреща на нож инвестиционното намерение на Краси Кръстев. Според нея това били „глупости” и „празни приказки” от един човек, който никога не се е занимавал досега нито със земеделие, нито с животновъдство.

Кера Тамара

Хората в с. Марян посрещат с чувство за хумор идеята за новата птицеферма. „Досега бяхме известни с това, че сме едно от най-старите селища в региона, че оттук е минала сестрата на Иван Шишман – Кера Тамара на път за султанския харем. Що сега пък да не станем известни и с едни от първите свободни кокошки в България”, шегуват се местните зевзеци.


В САЩ и Франция забраняват
яйцата от птици в клетки

В някои европейски държави като Франция и в някои американски щати е изцяло или частично забранена продажбата на месо и яйца от птицеферми, в които кокошките продължават да се отглеждат по остарели и нехуманни методи, включващи затварянето в метални клетки и непускането на свобода през деня. Във Франция забраната се отнася до яйцата, които се предлагат в търговската мрежа за директно купуване от клиентите. Забраната не се отнася до яйцата, използвани за преработка и използване в различни сладкарски и други изделия. Някои търговски вериги във Франция още от 2016 г. са прекратили изцяло продажбата на яйца от кокошки, отглеждани в клетки. Повече от 90% от французите подкрепят тази мярка. Производителите обаче са на друго мнение. Според тях до 2022 г. всеки един от тях ще загуби най-малко половината си продукция заради въведената забрана. А разходите, които ще трябва да направят отглеждащите кокошки, за да приведат фермите си според изисквания, надхвърлят 500 млн. евро.