"Възраждане": Директорът на НСлС да разследва главния прокурор

Директорът на Националната следствена служба (НСлС) да стане адхок разследващ главния прокурор и заместниците му. Поне един от членовете в двете колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота да бъде хабилитиран преподавател. Председателите на двете върховни съдилища и обвинител №1 да носят дисциплинарна отговорност и като членове на ВСС, и като ръководители, и задължително да се отстраняват от длъжност. Това са част от акцентите в проекта за изменения на Закона за съдебната власт (ЗСВ), внесен от депутати от „Възраждане“, начело с лидера Костадин Костадинов.

Това е и първият внесен законопроект от народните представители от 47-ото НС. От парламентарната група предлагат НСлС да се ръководи само от директор, а не от заместник на главния прокурор, както е в момента. Така се цели намаляването на властта на прокуратурата върху службата. 

От "Възраждане" предлагат директорът на НСлС да има правомощията да поеме делата срещи главния прокурор и неговите заместнии. Законопроектът предвижда при постъпил сигнал или установени по време на проверка или разследване факти за извършено от главния прокурор престъпление от общ характер, органът, констатирал тези данни, незабавно да изпрати копие от проверката на шефа на НСлС. Ако има достатъчно данни, той образува досъдебно производство и уведомява ВСС за отстраняване от длъжност на главния прокурор по реда на ЗСВ. 

„Считаме, че с настоящото законодателно предложение за промени в ЗСВ може реално и без необходимост от конституционни промени, респективно, без извинения от страна на политическите партии за необходимост от парламентарно мнозинство от 160 народни представители за приемане на такива, да бъдат въведени ефективни законови механизми, които да позволят реален законов контрол върху дейността на главния прокурор и административните ръководители на органите на съдебната власт“, пише в мотивите към проекта.

В него се съдържат редица предложения за търсене на дисциплинарна отговорност от председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, от главния прокурор и от членове на ВСС. Заложено е тяхното задължително отстраняване от длъжност при образуване на наказателно или на дисциплинарно производство.

Освен това депутатите от "Възраждане" предлагат сред състава на съдийската и прокурорската колегия на ВСС задължително да има едно хабилитирано лице в областта на публичноправние науки и двама практикували не по-малко от 5 години в областта на публичноправните науки, както и двама, преминали поне през 3 нива на съдебната власт. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.