Възобновяемата електроенергия вече е най-евтина у нас

Възобновяемата електроенергия вече е най-евтина у нас

Електроенергията, произвеждана от вятър и слънце, е на много по-ниска цена в сравнение с тока, който е произвеждан от въглищните централи. Около това мнение се обединиха експерти, които представиха с.днес анализ "Визия 20-30 - За по-евтина и чиста електроенергия" - сценарий за развитие на енергетиката и конкурентна икономика в контекста на глобалните цели за декарбонизация.

Председателят на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ) Никола Газдов изтъкна, че възобновяемата електроенергия вече е най-евтината опция за България.

Производството на електроенергията от вятър и слънце в момента е драматично по-евтино в сравнение с тока, който излиза от всяка една въглищна електроцентрала, както и от газовите централи, смята съоснователят и директор на CWP Global Димитър Енчев. Според него България има "няколко хиляди мегавата вятърен и соларен потенциал", който може да произвежда електроенергия на цена от 80 до 100 лева на мегаватчас. В представения от него анализ вятърните и слънчевите електроцентрали изцяло ще заместят електроенергията, произвеждана през 2030 г., като леко се увеличава производството от биомаса и от геотермалните електроцентрали. Газовите върхови централи пък ще се използват предимно в студените месеци на годината, когато консумацията на електричество в региона е най-висока. Според Енчев в този сценарий ще се пестят по 2 млрд. лева на година от разликата в цената на електроенергия. Затова има икономическа логика той да се реализира.

Председателят на Българска ветроенергийна асоциация Миглена Стоилова добави, че съвременните турбини вече са два пъти по-мощни. Освен това те могат да улавят и повече вятър, което ги прави и много по-ефективни. А и когато няма вятър, има слънце, така че електроенергията, произвеждана от вятър и слънце, се допълва перфектно.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.