0

Н ационалната галерия представя в своя филиал „Квадрат 500“ на пл. „Св. Александър Невски” и ул. „19 февруари” 1 изложбата на известния скулптор Иван Русев „На 65 милиона години – камъкът“. Експозицията се открива на 21 ноември, четвъртък, от 18.00 часа в атриума на сградата (отворено дворно пространство, разположено в централната й част), където ще може да бъде видяна до 17 май идната година.

Националната галерия представя в своя филиал „Квадрат 500“ на пл. „Св. Александър Невски” и ул. „19 февруари” 1 изложбата на известния скулптор Иван Русев „На 65 милиона години – камъкът“. Експозицията се открива на 21 ноември, четвъртък, от 18.00 часа в атриума на сградата (отворено дворно пространство, разположено в централната й част), където ще може да бъде видяна до 17 май идната година.

Около 20 монументални композиции от варовик, бял мрамор, серпантин, неподвластни на капризите на климата, са транспортирани от ателието на автора в с. Илинденци, като изложбата започва още от английския двор при входа на галерията с ансамбъл от 4 колони с типичните за Русев рязани елементи. В сбирката е и най-новата работа на скулптора – „Каменните кутии“ (2019), разкри за „Монитор“ Таня Станева – уредник на изложбата. В нея

дух и материя се сливат в едно

за да ни въведат в света на Иван Русев, който разказва своята творческа философия чрез каменни обекти, плод на неговата креативност и материализирани от ръцете му. „На 65 милиона години – камъкът” е проект, чиято поява има логично обяснение след „Мраморният град на изкуствата” (2014) и „На 60 милиона години – реката” (2014). С настоящата изложба художникът отдава почит на прастария материал, който през годините е припознал за свой.

В творчеството на Иван Русев камъкът е материален изразител на неговите имагинерни представи за света. Произведенията му не са просто естетически обекти. В тях са насложени множество смислови пластове, които прозират зад обеми и форми, зад конструктивни решения. Запазвайки естествената природа на материала, той изключително умело

прорязва повърхността на каменната плът

за да създаде деликатни форми, загатващи оставените от ръката на художника следи. В откритите пространства на „Квадрат 500“ за пореден път той интерпретира неспиращия природен кръговрат и търсенето на вечните истини. Възхвалата на материята и нейното почитане чрез изваяни форми е искрена изповед, сливане на житейския път с творческата дейност.

Този своеобразен подарък на Иван Русев към ценителите на изкуството ни пренася в мястото, което му дава сила и вдъхновение да продължава напред въпреки всичко и въпреки всички – в неговото Илинденци, в неговия Мраморен град, където той живее, диша и работи на пълни обороти. Сред композициите с колони, светещите каменни фенери и кутии ставаме свидетели на сакралното сливане между човека и природата и можем да почувстваме магията на бездиханния многовековен камък, докоснат от духа и ръката на твореца.