Въвеждат видеоконтрол на „Монтюпе“, ТЕЦ и  други потенциални замърсители на въздуха в Русе (ОБНОВЕНА)

Въвеждат видеоконтрол на „Монтюпе“, ТЕЦ и други потенциални замърсители на въздуха в Русе (ОБНОВЕНА)

Предприятията, които са потенциални замърсители на въздуха в Русе, да бъдат поставени под непрекъснат видеоконтрол в Националния координационен център към Министерството на околната среда и водите. Това е възложил екоминистърът Емил Димитров на заместниците си Атанаска Николова и Николай Кънчев след като се е запознал с изготвения от тях доклад от проверката им в Русе на 16 септември т.г. за чистотата на въздуха.

Видеонаблюдението трябва да обхване завода за производство на автомобилни части „Монтюпе“, ТЕЦ-а и други оператори потенциални замърсители на въздуха. 17 от общо 92 промишлени предприятия в Русе са потенциални източници на интензивно миришeщи вещества. Двамата заместници трябва да преценят на кои заводи да бъде въведен видеоконтрол.

Екоминистърът иска още да стартира процедура по актуализация на комплексните разрешителни на оператори с установени технически възможности на инсталациите за генериране на неорганизирани емисии. Ще се засилят също проверките в предприятията с дежурства в почивни дни, в извънработно време, вкл. и през нощта.

На 24 септември т.г. русенци се вдигнаха на пореден протест, за да защитят правото си да дишат чист въздух. Проблемът е от осем години и оттогава хората са тормозени от остри задушливи миризми, стелещи се из кварталите обикновено в нощните часове.

На заседанието на междуведомствената комисия за въздуха в Русе, което се проведе тази вечер, специалисти химици коментираха, че миризмата няма цвят и камерите за видеонаблюдение не могат да я уловят. Освен това до „Монтюпе“ и до ТЕЦ-а има вече поставено видеонаблюдение. В завода е извършена проверка от екоинспекцията от 10 до 18 септември т.г. и не са установени сериозни нарушения на условията в комплексното разрешително. Констатирани са дребни пропуски, за които са връчени предписания и към момента те са изпълнени.

На комисията бе предложено също да се потърси отговорност на тези, които навремето са допуснали в Индустриалния парк на Русе да започнат работа предприятия, при чиито производства във въздуха се изпускат вредни емисии.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.