Въвеждат обучение чрез  работа във всички области

Въвеждат обучение чрез работа във всички области

149,5 паралелки заложени в план-приема след VII клас

Броят на паралелките в дуално обучение (чрез работа), заложени в план-приема след седми клас за следващата година, се запазва. Те отново ще бъдат 149,5, но вече са разпръснати във всички 28 области на страната. Това обясни зам. образователният министър Таня Михайлова.

„Ако се събере брой на паралелките в осми и девети клас, той е удвоен за една учебна година. Това е една тенденция, която показва, че вече има създадени партньорства, защото да се подаде такава паралелка, трябва да има партньорство между бизнеса и училището”, обясни тя. Зам.-министърът подчерта, че едно от предимствата за професионалните гимназии е дуалната форма на обучение, защото тя дава най-пряка връзка между бизнеса и учениците, които са избрали дадена професия.

За първа година дуални паралелки ще бъдат разкрити в ПГ по ядрена енергетика в Козлодуй – „Техник на енергийни съоръжения и инсталации на топлинна, климатична, вентилационна и хладилна топлотехника” и „Техник на енергийни съоръжения и инсталации на ядрена енергетика“. Така учениците от тазгодишния випуск ще имат възможност да карат практиката си в 11-и и 12-и клас в ядрената централа, обясни шефката на образователния инспекторат във Враца Галина Евденова.

В СУ „Козма Тричков” пък въвеждат „Техник по автоматизация” със специалност „Автоматизация на непрекъснати производства”. В ПГ „Димитраки Хаджитошин” стартират обучението за електротехници в специалност „Електрически инсталации”. „Те са продиктувани от това, че в момента във Враца се изграждат два нови завода. Първият е на германска компания и ще произвежда кадри за пренос на данни и електронни компоненти и части за мултимедийни модули. Вторият е на турска фирма. Бяха направени срещи с шефовете на тези две фирми от какви кадри ще имат необходимост и затова предлагаме тези две нови професии”, сподели Евденова.

Във Варна пък пет училища предлагат 6 специалности в дуална форма. В Търговската гимназия в специалност „Търговия” подготвят среднисти икономисти, от които има недостиг на пазара на труда. С оглед потребностите на кадри в строителната сфера в ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски“ дуално ще се обучават на професиите „геодезист” и „строителен техник”.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.