0

О бщина Варна публикува три проектодокумента, свързани с въвеждането на новите правила за достъп в Морската градина.

Община Варна публикува три проектодокумента, свързани с въвеждането на новите правила за достъп в Морската градина.

Чрез актуализацията на Генералния план за организация на движението на територията на Община Варна, приета от Общинския съвет, се въвежда забрана за достъп, посредством поставяне на пътни знаци В2 - забранено е влизането на пътни превозни средства в двете посоки и Т17 - контролиран достъп.

Съгласно чл. 50 от Правилника за прилагане на закона за движение по пътищата и чл. 68 от Наредба 18/23.07.2001г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци, изключения от тази забрана ще има за превозни средства собственост на лица, живеещи в зоната и за притежаващи документ за инвалидност.

По утвърден ред и график ще могат да се обслужват и обекти в Приморския парк, а достъпът им ще се осъществява със специално издадени за целта пропуски от Община Варна и срок на валидност максимум 1 година. Те ще бъдат вписани в актуален публичен регистър, който ще се публикува на сайта на общината.

Достъп за аварийни пътни превозни средства без ограничения се дава на автомобилите на МВР, Спешна медицинска помощ, Пожарна и аварийна безопасност. Такъв се дава след изрично уведомяване на Община Варна и на аварийни служби (ВиК, Енерго Про и др.), когато работят по отстраняване на авария.

Автомобили, зареждащи търговските обекти, ще могат да влизат в интервала от 05:00 часа до 08:00 часа. За заведения със социални, образователни и обществени функции пропуски ще се издават след писмено мотивирано заявление, подадено от ръководителя.

За да получат право на достъп автомобилите, собственост на живеещи на територията на Приморския парк, те следва да отговарят на две условия - да са собственици на автомобила, за който се предоставя достъп, и да живеят на територията на Приморския парк, което обстоятелство ще бъде установявано с удостоверение за настоящ адрес. Пропуск ще получават и притежаващите документ за инвалидност, след като го представят по надлежния ред.

Превозните средства на сметопочистващите фирми, които са сключили договори за осъществяване на дейност на територията на парка, ще получават пропуски след писмено заявление, в което се посочват броя на превозните средства, необходими за извършване на дейността и регистрационните им номера. При издаване на пропуските се отчита утвърдения график за съответните дейности.

Служебни автомобилите, собственост на Община Варна, също ще имат право на достъп за осъществяване на контролните си функции и по поддържане на парковата инфраструктура. Планови разрешителни за достъп на автомобили и специализирана техника за товаро-разтоварни, строително-ремотни дейности ще се осъществява след предварително съгласуван и утвърден от Община Варна график в определен часови диапазон.

Автомобили, влизащи в Парка във връзка с дейности със спортен и културно-развлекателен характер ще се допускат след мотивирано искане, при условия, че мероприятията са предварително съгласувани с Община Варна и компетентните органи или институции.

Другите два проектодокумента, публикувани на сайта на общината, са производство по издаване на общ административен акт - Заповед за утвърждаване на Правила за достъп на пътни превозни средства на територията на „Приморски парк“, както и проект на заповед за утвърждаване на правилата за достъп до парка.

От общината информират, че Всички заинтересовани лица и организации могат да участват в производството по издаване на акта, на основание чл. 69, ал. 1, т. 1 от АПК, чрез представяне на писмени предложения и възражения, които могат да изпращат в срок до 17,30 часа на 14.10.2019 г. (включително) на адрес: Варна, Община Варна, бул. „Осми Приморски полк“ 43 или на електронен адрес signali@varna.bg.