Въвеждат нови правила за разполагане на преместваеми обекти край морето

Въвеждат нови правила за разполагане на преместваеми обекти край морето

По нови правила ще се разполагат преместваемите обекти във Варна, след като ПК “Туризъм, търговия и рекламна дейност” одобри промени в наредбата на ОбС, с които вече ще се уреждат не само редът, но и условията за поставяне, ползване и премахване на такива обекти.

Поправките се правят по предложение на председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов, за да бъдат преодолени противоречията между местните разпоредби и националното законодателство. Досега с наредбата се определяха правомощията на административните органи, относно издаването на разрешителни за поставянето на търговските обекти, но обхватът вече е разширен и в документа са посочени също градоустройствените изисквания за разполагането им.

Една от новостите в наредбата е, че се променят сроковете, за които ще се издават разрешенията за поставяне на павилиони. За целогодишни и сезонни обекти срокът ще е до 7 години, досега той беше до 3 години. За обекти, разположени в частни имоти, срокът се увеличава от 5 на 10 години.

Схемите за разполагане на преместваемите обекти вече няма да се съгласуват с ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ към местния парламент, а от специална за целта комисия. Тя ще бъде назначена от кмета на общината и в нея ще участват 4 общински съветници  и 3 служители от общинската администрация. Срокът за съгласуване се запазва – до 15 януари на съответната година.

Въвеждат сеи  по-строги изисквания за преместваемите обекти, включително чадъри, сенници, тенти и др., разположени както в централната градска част, така и на територията на Приморския и Аспаруховия парк. Те задължително трябва да са в определена цветова гама. На тези условия досега трябваше да отговарят само обектите в центъра на града.

Допълнен е и списъкът с местата, на които не се допуска поставяне на преместваеми обекти, включително на 20 метра по протежението на улиците. В него вече са добавени бул. „Васил Левски“, ул. „Мара Тасева“ и бул. „Народни будители“. Разполагането на нови обекти ще се извършва в присъствието на представител на съответната районна администрация, за което ще се съставя двустранен протокол.  

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.