Въвеждат нови мерки в защита на фермерите

Въвеждат нови мерки в защита на фермерите

Министерството на земеделието въвежда нови мерки в подкрепа на реалните български фермери. Те са разработени след извършени проверки в над 70 животновъдни обекта, отглеждащи овце и кози в шест области на територията на страната. В рамките на шест дни са проверени над 6500 животни в областите Бургас, Сливен, Хасково, Варна, Шумен и Търговище, съобщиха от земеделското ведомство. 

Резултатите от тях потвърждават наличието на неидентифицирани животни в стопанствата и значителни несъответствия между броя на животните вписани в Информационната система на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) – ВетИС, и животните на място във фермите. Не лиспват и животновъдни обекти, в които вече не се отглеждат животни.

С цел намаляване на административната тежест към фермерите и повишаване контролната дейност на БАБХ в обектите за отглеждане на животни е планирано да се направи актуализация на данните в информационната система чрез административни проверки. Следва 

обектите без животни да се „деактивират“ служебно.

Едновременно с това се предвижда и въвеждането в експлоатация на нов модул към ВетИС, който ще даде възможност на фермерите да подават уведомленията за животните си. 

Създава се и система за незабавно и едновременно уведомяване на Министерството на земеделието, БАБХ и Държавен фонд "Земеделие" за установени по време на проверките несъществуващи и неидентифицирани животни в обектите на фермерите. За тях ще бъдат налагани съответните санкции.

В дългосрочен план се предвижда още

намаляване на допустимия брой ушни марки за идентификация на новородените

и премаркиране на животни в системата на БАБХ. От ведомството са категорични, че ограничаването на броя на „виртуалните животни“ е обща цел на администрацията и фермерите, а мерките за това трябва да бъдат взаимно прилагани и контролирани. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ