Въвеждат електронна рецепта до края на годината (ОБНОВЕНО)

Въвеждат електронна рецепта до края на годината (ОБНОВЕНО)

Здравните власти с цел: Повишават живота с 16 години след 6

Електронна рецепта ще бъде въведена до края на годината. До тогава ще е готова и новата здравна стратегия, която се подготвя в момента. Това съобщи председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова по време на дискусия на тема „Бъдещето на здравната система – хоризонт 2030“, която се провежда в София.

"Устойчиво развитие на здравната система може да се постигне само когато има консенсус между политическите сили по този въпрос", подчерта Дариткова. Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков е постигнато много в областта за финансиране на здравеопазването, но все още има много да се желае по отношение на разходите за здравеопазване за всеки един човек от населението. Той поясни, че съвсем скоро ще бъде публикуван доклад за здравето на нацията, като посочи, че в него вече се забелязват положителни тенденции. Като пример той изтъкна намаляване на детската смъртност.

„В това отношение все още не сме стигнали европейските нива, но тенденцията се оформя като устойчива“ - каза заместник-министър Пенков.

По думите му през последните пет години МЗ се е опитвало да обърне максимално внимание на лечението, за да могат хората с тежки заболявания да стигат до продължителна ремисия, да имат добро качество на живот и да бъдат трудоспособни.

„Целта ни е да се увеличи средно живота без болест с 16 години над 65-годишна възраст, но и като цяло да се увеличи продължителността на живота в България. В Европа за последните десет години тя е увеличена със седем години“, каза още зам.-зминистър Пенков. Той уточни, че трябва да е ясно какво трябва да направи здравната система преди да се роди човек, за да не са нужди кувьози и да има деца с увреждания. „Трябва да бъде разписано ясно какво са задълженията на хората още отпреди забременяването. Трябва да е ясно какво трябва да бъде изследвано, какви съвети трябва да се получат пред раждането. От момента на раждането, които са отговорните лица в системата, как да се превентират заболяванията, как да се справим с антиваксърите“, допълни той.

„Трябва да се направи проучване рационална ли е лекарствената употреба, защото в държавите, в които е направено такова е доказано, че пациентите с хронични заболявания приемат медикаментите си неправилно. Ако се засили ролята на фармацевтите като консултанти в това отношение, могат да се намалят разходите с 20-30% и да се освободи финансов ресурс“, заяви пък проф. Асена Стоименова – председател на Българския фармацевтичен съюз.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.