Въвеждат билет за риболов и за Черно море

Въвеждат билет за риболов и за Черно море

Земеделското министерство обсъжда идеята да се въведе риболовен билет за любителски риболов и за родното Черноморие.

Това станало ясно на работна среща между риболовните организации, бизнеса и Министерството на земеделието, храните и горите в Поморие, съобщи пред „Телеграф медиа“ шефът на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ Васил Василев.

Промяната ще се отрази и на допустимия улов, който за Черно море за един ден ще е 5 кг, както и за вътрешните водоеми.  Досега горната граница бе 3 кг.

„ Въвеждането на риболовен билет  се налага от факта, че това е едно от изискванията на Европейската комисия да се отчитат уловите и от любителски риболов, а Европейската комисия, както знаете, се занимава с Черно море, тя не се занимава с вътрешните водоеми”, заяви директорът на дирекция „Обща политика в областта на рибарството“ към МЗХГ Ивайло Симеонов заяви.

Според  директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури тази промяна е закъсняла. „Това трябваше да стане много отдавна, голяма част от любителите риболовци, които ловят риба в Черно море, са недобросъвестни – казва доц. Галин Николов. – Те не извършват устойчив риболов. Аз ги наричам месари. Те отиват, колкото и грубо да звучи, да си направят буркани със зимнина. Това не е любителски риболов, това не е начинът за упражняване на едно хоби.”

На срещата било обсъдено и въвеждането на свободни зони за любителски риболов на територията на водоемите, стопанисвани от ловно-рибарските сдружения. Ние не сме съгласни с това, тъй като рибата не стои на едно място, посочи Васил Василев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.