Въвеждат 7% праг на биогоривата

Въвеждат 7% праг на биогоривата

Парламентът прие на първо четене въвеждане на праг от 7% на конвенционалните биогорива, който може да бъде отчетен като изпълнение на 10-процентния задължителен дял на енергията от възобновяеми енергийни източници в крайното потребление на енергия в транспорта до 2020 г.

Този тип биогорива са произведени от суровини от хранителни и фуражни култури или енергийни култури, отглеждани върху земеделски земи. През тази година се планира да бъде въведено задължение към лицата, които продават течни горива от нефтен произход да предлагат на пазара за дизел с биосъдържание от минимум 6%, като минимум 1% да бъде от горива от ново поколение. Това задължение е въведено и за крайните разпространители на тежки горива от нефтени продукти.

С измененията в закона се въвеждат изискванията на европейската директива и се изпълняват условията по решение на Европейската комисия (ЕК) за държавна помощ от 4 август 2016 г. относно подпомагането на производството на енергия от ВЕИ в България.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.