Въвеждат 10-годишната давност за дълговете на физическите лица

Въвеждат 10-годишната давност за дълговете на физическите лица

Парламентът гласува промени в Закона за задълженията и договорите на второ четене, с които се въвежда 10-годишна давност на задълженията на физическите лица. Давността не се отнася за еднолични търговци,  а само за физически лица.

Тази давност няма да се прилага за: задължения за издръжка, задължения за трудови възнаграждения, за обезщетения по Кодекса на труда, за непозволено увреждане и за неоснователно забогатяване. За заварените случаи давността по чл. 112 започва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо.

В момента законът предвижда 5-годишна давност и се погасяват всички вземания, за които не се предвижда друг срок и 3-годишна давност за вземанията за възнаграждения за труд, за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор.

„Аз смятам правната комисия се е съобразила с всички изисквания и възражения, а именно да има баланс между интересите на кредитора и интереса на длъжника“, заяви един от вносителите на промените Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ на ОП.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.