Въвеждането на е-товарителници е в напреднала фаза

Въвеждането на е-товарителници е в напреднала фаза

Министерството на транспорта е в напреднала фаза за въвеждане на електронни товарителници, като на първия етап те ще важат за вътрешния транспорт, а по-късно и за международния. Това е съобщил зам.-министърът на транспорта Ангел Попов на среща в БСК с председателя на Камарата Радосвет Радев.

Попов е отбелязал, че искането за въвеждане на електронни товарителници е било отправено за първи път от БСК с официално писмо до МТИТС, като част от пакета антикризисни мерки за преодоляване на последиците от COVID-19 в областта на транспорта и логистиката. В началото на април т.г. БСК представи идеята за е-товарителници пред МТИТС по настояване на две браншови организации - Националното сдружение на българските спедитори и Националната организация на митническите агенти, припомнят от камарата.

Предстои в първите дни на юни МТИТС да представи работен вариант на документите, които следва да уредят правно статута и ползването на електронни товарителници у нас, и след съгласуване със заинтересованите представители на бизнеса, да се пристъпи към ефективното въвеждане на мярката в практиката.

Въвеждането на е-товарителници спестява време на операторите и администрацията в сектора, ще доведе до по-добра отчетност, по-добър контрол от страна на държавните органи и, не на последно място, ще има екологичен ефект, тъй като сериозно ще ограничи хартиения документооборот, посочват от БСК.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.