Въвеждаме еврото най-рано от 1 януари 2022 г., прогнозира Горанов

Въвеждаме еврото най-рано от 1 януари 2022 г., прогнозира Горанов

Оптимистичната прогноза за въвеждане на еврото в България е 1 януари 2022 г. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по време на дискусия с участието на еврокомисаря Валдис Домбровскис, заместник–председател на Европейската комисия.

Ако стрес тестовете на българските банки приключат до юни т.г., какъвто е и плана, ще може да кандидатстваме за влизането в механизма ERM 2, известен като чакалнята на Еврозоната. В него левът ще трябва да бъде две години и през 2021 г. България да влезе в Еврозоната, коментира финансовият министър.

Това е оптимистичен вариант на пътя ни към Еврозоната, защото в тези две години трябва да променим законодателството си.

Но преди това до лятото трябва да приключи проверката на ЕЦБ на шестте български банки, които са определени като значими за банковата ни система. Вече са избрани одиторите, осигурени са и средствата за проверката на финансовите ни институции, отговори Горанов на въпрос от публиката на какъв етап е проверката от страна ЕЦБ.

Финансовият министър допълни, че влизането ни в чакалнята зависи от ЕЦБ, 19 държави-членки на Еврозоната и Дания. Последната е в чакалнята на Еврозоната, но все още не е въвела еврото. "Ако европейският надзор каже, че банките ни отговорят на изискванията и ЕЦБ може да изпълнява надзорната си функция у нас, ни трябва и подкрепата на държавите в еврозоната и Дания", каза Горанов.

"В последните години еврото се утвърди като втората най-ползвана валута. За 20 години европейската валута се превърна в гаранция за интеграция, обединяващ фактор", допълни финансовият министър.

До преди години 9 от 10 български граждани не са били запознати какво ще стане в случай, че приемем еврото като валута, коментира евродепутатът Ева Майдел по време на дискусията.

Преди 9 месеца започнаха дискусиите за влизане в Еврозоната. “Първото важно нещо, което успяхме да направим, е, че вече имаме план за влизане в Еврозоната”, коментираме Майдел. По нейни думи сега е важно да се работи за по-добрата осведоменост на гражданите, от които повече от половината не знаят какво ще стане. Липсата на информация води до фалшиви новини, каза Майдел.

Темата коментира и Горанов. По думите му се спекулира с възможен забавен растеж на икономиката ни и бъдеща висока инфлация, след като еврото замени българския лев. По думите му ценовите изменения се регулират чрез вдигане на заплатите. Шоковете са управляеми чрез пазарни механизми.

1 млрд. лева можем да пестим на година, ако влезем в Еврозоната, прогнозира евродепутатът Майдел. 

По нейни думи България ще може да се възползва от редица инструменти и ресурси. Българският евродепутат даде доказателство и с пример от кризата преди 11 години. "Ако се стигне до сценарий, близък до този от 2008 г., ще можем да използваме ресурс от 700 млрд. евро, за да възвърнем стабилността. Така спестяванията на българския гражданин ще бъдат защитени по-добре”, добави още Майдел. 

В края на годината можем да очакваме и по-ниски цени за трансгранични преводи благодарение на нов регламент. “Ако сега плащаме по 30-50 лева, то през декември потребителите вече ще плащат десетократно по-ниски суми”, завърши Майдел. По нейни думи е важно да се покажат ползите от приемането на еврото на потребителите, което и стана с приемането на регламента.

Горанов коментира пред журналистите и други политически въпроси:

Инвестициите не само не са сринали, а напротив - растат. Това се вижда от многото на брой нови производствени предприятия, които се откриват, заяви финансовият министър Владислав Горанов в отговор на критиките на президента Радев към правителството.

"Това е една, няма да го наричам игра със статистиката, но не отива на толкова високопоставени политици да се подвеждат лесно по сравнението на неизгладени данни по отношение на инвестициите", посочи Горанов пред журналисти в София. Той изтъкна, че през цялата 2017 г. се е говорило колко са се сринали инвестициите спрямо 2016 г., като отново се сравнявали предварителни с окончателни данни. "За съжаление на лошите пророци, когато излязат окончателните данни за 2018 г., ще се види, че инвестициите са нараснали, така както бе през 2017 година. Но това е въпрос на интерпретации и на целта на изказването", заяви Владислав Горанов.

По думите му президентът Румен Радев е дал заявка за предсрочни избори, което означава, че не одобрява правителството. "Аз мога да намеря много поводи да кажа за хубавата работа. Като минем през 30% увеличение на БВП за последните няколко години, 40% повече данъчни приходи в бюджета, 50% увеличение на минималната заплата и то до края на 2018 г. Все неща, които са от полза за хората", допълни финансовият министър.

По отношение на упреците, че кабинетът харчи бюджетния излишък без санкцията на парламента, той подчерта, че "не от вчера" правителството имало право да размества отделни разходни показатели.

"Със сигурност и в Закона за устройство на държавния бюджет от 1996 г. го има. И тогава даже не се изискваше решение на Министерския съвет, а ставаше само с подпис на министъра на финансите. Това беше валидно до първото правителство на Бойко Борисов", каза още Горанов. Той определи като "изключително прозрачен" изборът на САЩ и F-16 в конкурса за придобиване на нов изтребител.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.