Въведоха нов тест за COVID-19 в софийска болница

Въведоха нов тест за COVID-19 в софийска болница

Пробата улавя не само коронавируса, но и етапа на заболяването

Нов  тест за установяване на COVID-19 въведе Унивеситетската болница „Свети Иван Рилски” в София. Той е от типа автоматизиран хемилуминесцентен имуноанализ с микрочастици (CMIA) за диагностика на коронавируса. Освен установяването му, той  проследяване и етапите, в които се развива заболяването, съобщиха от лечебното заведене.

Новият тест се прилага в Европа и е с CE маркировка, което по световните стандарти означава най-високо ниво на надеждност.

За разлика от използваните досега „бързи тестове“ новият метод осигурява най-висока чувствителност и специфичност. Освен че дава много по-точни резултати, благодарение на това, че е напълно автоматизиран,  CMIA осигурява и много по-голяма производителност (180 броя теста за 1 час) и бързо администриране на пробите.

При него вероятността за фалшивоположителни резултати е сведена до минимум, като същевременно, благодарение на високата си чувствителност, той е с много висока недеждност при откриването на наистина зарезени с вируса пациенти. Тестът дава надеждни резултати и до колко даден човек вече се е срещал с вируса и е изградил антитела към него.

„За „златен стандарт“ в диагностика на COVID-19 все пак се приема PCR изследването. Серологичната диагностика е допълнителна опция, която е полезна при проследяване на състоянието на пациентите и има епидемиологични цели“, обясни  д-р Ирена Иванова, началник на Централната клинична лаборатория в болницата.

За пациентите, които се лекуват или постъпват на лечение там, той ще е безплатен и ще замени бързите тестове, които в момента са задължителни в лечебното заведение.

„Бързите тестове имат своето предназначение като скриниращи средства и изпълниха ролята на прелюдия към въвеждането на по-надеждни и автоматизирани методи, както тези които към момента се въвеждат в Клиничната ни лаборатория”, каза още д-р Иванова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.