0

Д ълга опашка се изви в изборния ден пред секцията в Постоянното представителство на България към ООН, ОССЕ и другите международни организации във Виена.

Дълга опашка се изви в изборния ден пред секцията в Постоянното представителство на България към ООН, ОССЕ и другите международни организации във Виена.

В австрийската столица урна за евровота имаше още единствено в посолството ни, докато на парламентарните избори през 2017 година секциите там бяха 7, а общо в Австрия-12, като в тях бюлетина пуснаха близо 4000 наши сънародници, припомни БНТ. От думите на редилите се на опашката стана ясно, че пускането на бюлетината им е коствало около час.

"За да дадем гласа си в изборния ден се наложи да изчакаме около час, тъй като активността беше висока. Постоянно имаше около 45-50 човека. Това потвърди и единият от членовете на секционната избирателна комисия", разказа Деян Арнаудов, който заедно със съпругата си гласува в секцията във Виена.

В почти 200 секции в 64 държави по целия Свят можеха да гласуват на евровота българите зад граница.

Организационни проблеми имаше и във Великобритания, където първоначално се планираше разкриването на една единствена секция в Лондон, но впоследствие след подаването на стотици заявления от нашенци с мерак да гласуват, броят им набъбна до 24. В крайна сметка в столицата на Острова, където заради неосъществения Брекзит също избираха евродепутати, но в петък, бяха разкрити общо 7 секции, само три от които извън посолството, за разлика от референдума през 2016 година, когато там имаше 14 секции от общо 43 за цялата страна, напомни Нова ТВ. До последния момент на провелия се вот в кралството имаше драма с формиране на комисиите на секциите, сред които тази в ресторант "Родина". "Имаше проблеми с организацията, защото едва вчера (събота-б.р.) разбрах кой ще бъде моят секретар и един от членовете. Всички ние сме доброволци, никой то нас не е дошъл за пари. Не знам защо така се случи", коментира председателят на комисията Кристина Атанасова. "Малко се съмнявам, че българите знаят къде да гласуват. Може би това място тук е по-популярно. Другото място е на Стратфорд. Тази сутрин проверих къде точно се намира адресът на секцията. Оказа се, че не е там, където беше обявен предварително. Смятам, че хората ще се пренасочат към нас и ще бъде навалица", изрази очакванията си в изборния ден тя.

Междувременно в Брюксел секциите отвориха в 8 часа, като на на места още преди това имаше нетърпеливи да упражнят правото си на вот нашенци. В Белгия, където се проведоха и федерални избори урни бяха поставени в 6 секции – 4 от тях в Брюксел, 1 в Льовен и 1 в Гент, където е най-голямата българска общност от близо 25 000 души.

В 7 часа отвориха врати и всички 10 избирателни секции във Франция. Българи, макар и не много, гласуваха и в Лион, въпреки, че секцията там се намираше на метри от мястото, на което преди няколко дни избухна бомба и рани 13 души. За разлика от Лион висока избирателна активност имаше в Берлин, където над 4000 нашенци бяха пуснали бюлетина до 17 часа.

Първи се наредиха в Австралия, последни в САЩ и Канада

В чужбина първи на евровота се наредиха, за да гласуват българите в Австралия. Там секцията бе само една и се намираше в посолството ни в Камбера.

След първите, които дадоха своя вот заради часовата разлика спрямо България, бяха и българите в Южна Корея и Япония, където също имаше по една секция в мисиите ни съответно в Сеул и Токио. Последни пък започнаха изборния ден в западните секции в САЩ и в Канада, където разликата достига до 10 часа. Секциите в САЩ са общо пет – две от тях са в Ню Йорк, една в Чикаго, където има масирана БГ общност, както и по една в столицата Вашингтон и Лос Анджелис, където всъщност е и най-отдалечената урна.

Тъй като за евровота се изисква уседналост от 3 месеца на територията на страната или в друга държава от ЕС, секциите извън Съюза са по-малко на брой спрямо парламентарните избори-191. Именно поради тази причина секциите в САЩ са 5, в Турция едва 4, а в същото време от списъците в Кърджали например отпаднаха около 100 000 българи, живеещи в южната ни съседка.