Във Варна няма криза с боклука, ДАНС проверява сделката за сметопочистването

Във Варна няма криза с боклука, ДАНС проверява сделката за сметопочистването

Проверка на ДАНС на договора за третиране на отпадъци на община Варна и публикации в интернет, предизвикаха брифинг на кмета на града, Иван Портних и на колегата му Атанас Стоилов - кмет на Аксаково, на чиято територия се намира депото за отпадъци в село Въглен.

„Утре изтича срокът за пряко договаряне, и ако не се яви желаеща фирма да третира отпадъците на морската столица, общината ще обяви нова процедура. Дотогава отпадъците на града се извозват и депонират във Въглен, където има достатъчен  капацитет, обясни Портних.

Беше уточнено, че цената за обработка  на тон отпадък е близо 68 лева в завода и 17 лева за тон на депото във Въглен. Остатъкът от парите, които общината плаща за депото, се връщат обратно в общинския бюджет.  Кметът увери, че временната мярка с използването на депото в село Въглен е удачна.

В момента средствата, които са като отчисления над тези 17 лева, са средства, които общината получава регулярно за различни дейности. В морската столица няма криза с боклука, а общината е пред сключване на договор за сметоизвозване“, каза още варненския кмет.

„Община Варна е инициирала още през февруари, т.г. провеждането на обществена поръчка с открита процедура и предмет на дейност предварително третиране на отпадъците. Причината е, че предходният сключен договор с досегашната фирма е изтекъл на 26 май.

Проведени са пазарни проучвания, на които са сравнени цените на големите градове в страната. Цената, която беше определена за новата поръчка, се оказа значително по-ниска от тази, която плащахме досега, заявяват от дирекция “Екология и опазване на околната среда“.

На обявената процедура обаче не се явява нито една фирма-изпълнител. Срокът е удължен, но отново със същият резултат.

Междувременно ДАНС започна проверка в Община Варна, съобщи Нова телевизия, като се позова на „Афера“. Според информацията в сайта, „МВР, НАП и АДФИ нахлули в общината сутринта в 10 часа. Влязоха и в община Аксаково!“ Предмет на инспекцията е сделката за сметопочистването и сметоизвозването в морската ни столица и предстоящият избор на фирма, която да събира отпадъците.

„Има проверка -  да! В действителност проверки има много в момента, всякакви. Всеки ден по много, но пак казвам, няма и драма, защото депото е налично, има капацитет за години напред, т.е. за този период няма нищо, което да е притеснително от гледна точка на капацитета на общото ни регионално депо”, поясни Портних.

Управителят на фирмата-собственик на завода за преработка на отпадъци в Езерово, Емил Дичев обясни пред БТА, че компанията не се е явила на обществената поръчка, обявена от община Варна, тъй като имало неизпълними условия. Той потвърди, че преговорите за сепариране на боклуците ще бъдат подновени и утре ще се проведе прякото договаряне.

Споразумението, ако бъде постигнато, обаче ще бъде в сила до 1 година или до провеждането на избор на изпълнител за дейностите по предварително третиране на отпадъците.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.