В Търново планират нови инвестиции в културния туризъм

В Търново планират нови инвестиции в културния туризъм

Нови инвестиции в областта на културно-историческия туризъм планира община Велико Търново.

Чрез два проекта по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 се предвижда основна реконструкция на Музей „Възраждане и Учредително събрание“, както и разширяване на Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“.

Правилата и условията за инвестиции в тази сфера изискват по-голям дял на самоучастието спрямо други приоритетни оси. В тази връзка Община Велико Търново планира поемането на нов дългосрочен дълг в размер на близо 1,6 милиона лева, който ще се изплаща от собствените приходи в продължение на 12 години и при минимална лихва от 1,2%. Това обясни заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова по време на провелото се днес обществено обсъждане относно финансовата операция. Инвестираните средства ще са изцяло в подкрепа на развитието на културния туризъм, а чрез проектите интересът към двата музея се очаква да се повиши още повече, което ще доведе и до допълнителни приходи, стана ясно по време на обсъждането. Новият дългосрочен дълг ще бъде поет чрез „Регионален фонд за градско развитие“ АД – Мениджър финансов инструмент на „Фонд за градско развитие за Северна България“, който е част от ОП „Региони в растеж“.

Проектът за разширение на Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“ предвижда изграждането на нови помещения и обогатяване на експозициите. Представени ще бъдат знакови събития и личности от българската средновековна история, сред които св. Йоан Кукузел  и олтарна част от църква, Четвероевангелието на цар Иван Александър, диограмите „Отбраната на Столичния Търновград“ и „Прощаване на патриарх Евтимий Търновски с народа“ и др. Инвестиционното намерение е за 1,3 милиона лева, от които собственото участие е 900 000 лева, 850 000 лева от които ще бъдат чрез инвестиционния кредит от Фонда за градско развитие. Безвъзмездната финансова подкрепа е в размер на 400 000 лева.

Проектът за реконструкция и обновяване на Музей „Възраждане и Учредително събрание“ цели внедряването на мерки за енергийна ефективност в сградата, осигуряване на сигурна и съвременна среда за опазване и представяне на експозициите и повишаване на туристическия интерес. Планирани са изолации на стени и топлоизолация на покрив, подмяна на дограмата, нови осветителна, отоплителна и климатична инсталация, достъпност за хора с двигателни затруднения, вътрешни преустройства и др. Инвестицията ще е в размер на 2,8 милиона лева, от които 2 милиона лева – безвъзмездна финансова помощ и 800  хиляди лева самоучастие, като 730 000 лева от тази сума ще е чрез инвестиционния кредит.

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.