Във ФБ стягат протест срещу поскъпването на такса смет в Пазарджик

Във ФБ стягат протест срещу поскъпването на такса смет в Пазарджик

Протест срещу поскъпването на такса смет от догодина в Пазарджик готвят потребители в социалните мрежи, които канят граждани на 22 септември т.г. на площад “Константин Величков“, за да се обявят срещу очакваното повишение на такса „Битови отпадъци“.

„На сесията на Общински съвет-Пазарджик на 27 септември.2018 г. администрацията на Община Пазарджик се готви да увеличи таксата ТБО (данък смет), без да промени нищо - пропорционално "на калпак". Целта е да плащат с нашите пари все по-високите такси за депониране на смесен отпадък. Тези повишаващи се такси не са задължителен данък и нямат за цел да натоварват гражданите. Гражданите в европейските държави плащат много ниски или нулеви такси смет, защото събират разделно, рециклират и не депонират почти нищо“, пишат организаторите в призива за протеста.

На редовния си брифинг във вторник кметът на общината Тодор Попов обясни, че повишението за физическите лица ще бъде с около 20 лв. на жилище Поскъпването се налага заради дефицит от 5 милиона лева. Общината плаща годишно 11 милиона лева за чистотата, в същото време се събират 6.5 милиона лева от такса за битови отпадъци. Предстоящите за 2019 г. разходи, в това число и тези от дейностите по събиране, транспортиране, обезвреждане на битовата смет и почистването на уличните платна, площадите, алеите, парковите и другите територии от населените места и областния град, ще възлязат на около 11 392 642 лв.Това налага и увеличението, което ще бъде осъществено плавно в две поредни години – 2019 и 2020, обясни кметът Тодор Попов.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.