0

В ъшките в косите, особено на децата, докарват тежки дерматити. Случаите зачестяват напоследък, тъй като паразитите отново са се появили в училищата.

Въшките в косите, особено на децата, докарват тежки дерматити. Случаите зачестяват напоследък, тъй като паразитите отново са се появили в училищата.

Гнидите на въшките сами по себе си не провокират алергии. Те обаче могат да увредят скалпа тежко от разчесванията. Самата диагноза паразитозен дерматит се бърка често пъти от лекарите неспециалисти по кожни и алергични заболявания като серозен дерматит, предупреди тя. Затова лекарката препоръча при зачервяване и лющене на кожата на главата в областта зад ушите и тила родителите да не пропускат да заведат детето и на дерматолог, който да предпише най-успешния препарат за лечение.

Бум на въшки има в столичните училища, предупредиха от Столичната регионална здравна инспекция. След София гадините са полазили и учениците в Пловдив, оплакаха се майки в социалните мрежи. Там най-тежко е положението в училище "Димитър Талев". Полазени от въшки и с гниди са десетки деца предимно от началните класове, предупредиха майки. По думите им въшки има и в други училища в града.

В София положението е още по-страшно. От 178 проверени от РЗИ училища за последната седмица паразитите са били открити в косите на деца от 113 училища. Въшлясалите са най вече ученици от първи до четвърти клас – в 58% от случаите, а от пети до седми са 38 на сто.

Здравните инспектори задължиха учителите и медицинските сестри в школата да преглеждат учениците за въшки и да връщат децата, при които са открити. Опаразитените ученици не бива да се пускат на училище, докато паразитите не бъдат изчистени трайно, казаха от Столичната регионална здравна инспекция и допълниха, че децата трябва да се пускат в клас само след прецизен преглед от учителите и медицинските сестри в училищата.

Главовите въшки се хранят с кръвта от скалпа. Женските снасят яйца – гниди, като ги прикрепват към косъма.

Срещу тях се продават широк спектър препарати, за тях рецепта не се изисква.

Почистването не е еднократно, а се изпълнява по схема, като трябва да се третира не само опаразитеното дете, но и останалите хлапета, както и всички у дома. Дрехите, хавлиените кърпи и чаршафите също се напръскват, а след това се перат на дълга програма в пералнята при висока температура.

Може да се използва и изпитаната народна рецепта от газ, мас и оцет, които трябва да са в пропорции 3 супени лъжици газ, 2 супени лъжици мас и една супена лъжица оцет. Всичко се обърква добре и се нанася в корените, а след това и по цялата дължина на косата. После главата се завива с найлон, а върху найлона се поставя памучна кърпа, която стои един до два часа. След това косата се измива с много шампоан и топла вода, докато не я почувствате чиста и скърцаща. Маста може да се замени със зехтин, затоплено кокосово масло или затоплено бадемово масло. Мазнината няма лечебен ефект, използва се, за да не се изсушат прекалено кожата и косата.

Глисти нападнаха децата във Видинско и част от селата в Монтанско, установи проверка на „Монитор“. Хлапетата са предимно от бедните крайни квартали.

Комбинираните препарати срещу трите вида глисти обаче са дефицит в повечето градове на страната.

Те действат добре срещу аскаридоза (едрите детски глисти), ентеробиоза (дребните глисти), трихоцефалоза (космоглавия глист) и хименолепидоза (глисти джуджета), поясни доц. д-р Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. На децата не се дават и не бива да се дават препарати превантивно, без да е доказано, че те са носители на някои от тези паразити. Те не са прасета, нито домашни любимци, за да ги обезпаразитяваме периодично. Препаратите се дават само при нужда, подчерта той.

Оказва се, че наличието на глисти рядко дава някакви симптоми. В повечето случаи родителите ги откриват в изпражненията на децата си.

Ако едно дете е опаразитено с по-малко паразити, е възможно то дори и да няма никаква клинична изява. Майката може въобще да не подозира, че е заразено. Но това не пречи малчо да предаде заболяването и на други деца, и на семейството си.

Когато опаразитяването е по-интензивно, тогава вече клиничните прояви са налице.

Най-често това са болки в областта на корема, диарийни изхождания, децата стават по-нервни, по-капризни и отказват да се хранят.

При аскаридозата могат да се наблюдават някои странности в детското поведение – например малкото започва да яде пръст. В първия стадий след инфектирането е възможна и алергична реакция с обриви по тялото. Инкубационният период на заразата е продължителен. След като паразитите попаднат в чревния тракт, започват да излъчват яйца с фекалиите едва след 2 - 2,5 месеца.

Дали детето има глисти, може да се разбере в паразитологична лаборатория, като се изследват фекални проби, тъй като някои от паразитите са незабележими за невъоръжено око. Лечението не е проблематично. Има препарати, които се прилагат в различни схеми, но те се дават само срещу лекарско предписание. Тъй като те са силни, най-продължителното лечение е 3 дни, а при ентеробиозата е дори само 1 ден.