Върни си данъците от чужбина
2

Върни си данъците от чужбина

Пътувате често в странство за повече доходи. Правите го всяка година за сезонна работа или се отказахте от живота в България заради по-светло бъдеще, но се прибирате често. Без значение кое от двете сте избрали не трябва да забравяте, че може да си върнете част от една част от платените в чужбина данъци, а понякога и цялата сума.

Работих в чужбина преди години, но сега разбрах, че мога да си върна поне част от данъците. Това е една от честите реплики, които чуват консултантите от специализираните компании за данъчни консултации. Трябва да знаете, че възстановяването на данък общ доход може да се извърши дори за последните 5 години, но това зависи от държавата. Разлика има в данъчните разпоредби в Германия, където срокът за връщане на данъци е 4 години. Не всички страни са задължени да осчетоводяват данъците си. Ако това не бъде направено, данъците се задържат в страната. Затова законът предвижда възможността за връщане с няколко години назад.

Нещо, което масово не се знае от хората, заминаващи на работа в чужбина, е, че не е задължително да се приберат в България, за да поискат възстановяване на надплатени данъци. Това може да се случи и на територията на съответната държава веднага след края на данъчната година, стига изчисленията да покажат надплатено от изискуемия минимум.

Целият процес по възстановяване отнема средно от 2-4 месеца. Възможно е, обаче, да бъде по-кратък или по-дълъг. Неговата продължителност зависи главно от ефективността на длъжностните лица от тамошния НАП, както и от това дали сами се справяте с процедурата или използвате финансов брокер. Към чужда помощ се обръщат неквалифицираните служители, които не са запознати с данъчното законодателство в страната, където работят.

Молбите за възстановяване на средства от чужбина могат да бъдат отправени в съответната служба веднага след края на данъчна година, като тя може да е различна за всяка страна и не винаги да съвпада с календарната година. Възможно е да направите това и по-рано, при условие че се преустановили работа и не възнамерявате да продължавате с нея в дадената страна по време на текущата финансовата година.

Логично в страните, където има най-много българи има и най-много желаещи да си върнат пари от данъци. Услугите на данъчните консултанти са ползвани масово в страните от Европейския съюз, включително при подаването на годишните данъчни декларации и детски надбавки. Най-предпочитаните дестинации за българите – Германия, Великобритания и Холандия, както и САЩ заради бригадите. Но пари може да получите от труда си и от Нова Зеландия, Норвегия, Австралия и дори Япония.

Колко пари ще ми струва услугата? Когато става въпрос за възстановяване на данъци от компании за данъчни консултации, услугата може да излезе малко по-скъпа. За това, че спестяват време и усилия на клиента си, фирмите искат 10% и 15% от сумата, която заплащате след като си възстановите данъците.

Облагат ли се доходите им по българското законодателство и подават ли декларации у нас? Отговорът е: не. Доходите се облагат там, където се получават. В законодателството на всяка държава има разписани правила как се плащат данъци за доходите, придобити в съответната държава както от местни лица, така и от чуждестранни лица. Нашите сънародници, които живеят и работят в чужбина като наемни работници, не декларират в НАП своите доходи от чужбина, за които вече са платени данъци в държавата, където са придобити.

Какви са доходите, придобити в чужбина, които трябва да се декларират в България? Местните физически лица в България декларират и внасят окончателен данък за доходи, придобити от източници в чужбина, ако това са дивиденти, ликвидационни дялове, лихви по банкови сметки, доходи от доброволно осигуряване и застраховане и доходи, придобити от замяна на акции и дялове във връзка с преобразуване на търговски дружества. Тези доходи се декларират в годишната данъчна декларация и за тях се плаща данък по българското законодателство в размер на 10%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.