Върнаха делото на гинеколог за причиняване на смърт на бебе

Върнаха делото на гинеколог за причиняване на смърт на бебе

Върховният касационен съд е уважил протест на Софийска апелативна прокуратура срещу оправдателната присъда по наказателно производство срещу подсъдимия Д.Ф., обвинен за непредпазливо причиняване на смърт на дете по време на раждане, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.

На първа инстанция Софийският окръжен съд е признал подсъдимия Ф. за виновен за извършено от него престъпление в Акушеро-гинекологичното отделение на Многопрофилна болница за активно лечение – Ботевград, в качеството на акушер-гинеколог и на дежурен лекар, поради немарливо изпълнение на правнорегламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, не е водил раждането на родилка, като е нарушил нормативни актове и правила за медицински стандарти, с което причинил смъртта на потенциално жизнеспособен плод по време на раждането му. За това престъпно деяние му е било наложено наказание от една година „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и лишаване от право да упражнява лекарска професия за срок от три години.

С присъда от м. април 2019 г. Софийският апелативен съд е отменил осъдителния първоинстанционен съдебен акт и признал подсъдимия Д.Ф. за невинен по повдигнатото му обвинение.

Състав на Върховния касационен съд е приел доводите на Апелативна прокуратура - София за съществени процесуални нарушения и неправилно приложение на материалния закон от САС. Те са свързани с липсата на обоснованост на заключението на назначената четворна съдебно-медицинска експертиза в хода на въззивното производство, както и съмнения относно неговата правилност. Второинстанционният съд е игнорирал част от медицинската документация, депозирана в хода на досъдебното производство. Назначената от него четворна съдебно-медицинска експертиза е неясна, а направеният в нея извод противоречи на приетите по-рано други експертни заключения. При анализа на доказателствата въззивният съд е допуснал нарушение, което е дало отражение върху правилността на изводите за липса на причинна връзка между бездействието на лекаря – подсъдимия Ф., и смъртта на бебето. Наред с това, не са били разгледани продължителното страдание на плода по време на раждането спрямо инкриминираните правни задължения на подсъдимия, в качеството му на дежурен лекар в акушеро-гинекологичното отделение на болницата и неговото отсъствие от местоработата през целия период на раждането.
С решение на ВКС оправдателната присъда е отменена и делото е върнато за ново разглеждане от друг съдебен състав на Софийския апелативен съд.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.