0

К атегорично искаме да се противопоставим на опитите МВнР да бъде въвлечено в предизборната кампания. Ние сме спазили всички закони и нормативи. Ние сме деполитизирани и няма как да коментираме решенията на ЦИК. Това заяви на бирифнг в сградата на Министерството на външните работи постоянният секретар МВнР Иван Кондов, който е и председател на работната група "Избори" във външното ни министерство.

Категорично искаме да се противопоставим на опитите МВнР да бъде въвлечено в предизборната кампания. Ние сме спазили всички закони и нормативи. Ние сме деполитизирани и няма как да коментираме решенията на ЦИК. Това заяви на бирифнг в сградата на Министерството на външните работи постоянният секретар МВнР Иван Кондов, който е и председател на работната група "Избори" във външното ни министерство.

Заедно с него в брифинга участие взе и главният секретар на МВнР Калин Анастасов, който е и заместник-председател на работната група "Избори" в МВнР. Двамата разкриха подробности във връзка с организирането на изборите зад граница.

Повод за коментара им е недоволството през последните дни сред нашите сънародници зад граница, тъй като доброволци от различни държави сигнализират, че не са включени в съставите на местните секционни избирателни комисии, въпреки положения от тях труд на предходни вотове.

От МВнР коментираха, че се противопоставят на опитите да бъдат въвлечени в политически кампании. Напомниха, че СИК се назначава от ЦИК. Според Изборния кодекс МВнР има определени срокове, в които да бъдат направени предложения за членовете на СИК, а всичко което не се запълни, след това се запълва от предложения на местните общности.

"Искам да опровергая фалшивите новини от последните дни. По закон ние трябва да излъчим един държавен служител във всяка една секционна комисия зад граница. Всички тези членове са в постоянна връзка с българските общности зад граница. Ние държим тези наши представители да имат и предишен опит в изборите", заяви от своя страна Калин Атанасов.

По думите му съгласно решение на ЦИК общата численост на секционните избирателни комисии зад граница е 2507 души. "МВнР краткосрочно ще командирова от София около 160 човека. Още 140 наши колеги зад граница ще вземат участие в СИК.“ Анастасов обясни, че, за да изпълни  задължението си и да излъчи по един представител на държавата във всяка една СИК зад граница, МВнР ще разчита и на 165 души -представители на българската общност.  В същото време, след консултациите с политическите партии, ЦИК предложи около 500 души членове на СИК зад граница, които всъщност са също членове на българските общности зад граница.  „От 2507 членове на СИК, когато извадим 300 наши служители и 500 партийни предложения, от МВнР се изисква да предложи около 1700 членове на СИК, предложени от нашите представителства, след консултации с българските общности зад граница“, уточни Анастасов.

Секционни избирателни комисии с по трима души има в 33 от общо 465 разкрити секции.

Атанасов изтъкна,че няма държава, която да ни е отказала организиране на изборите. Има проблеми заради спазването на противоепидемичните мерки, какъвто е случаят с Прага, където не можем да открием секции извън нашето посолство. Атанасов уточни, че с Малта също имало проблем, била закрита изборна секция, но след настояване на министър Захариева днес адресът на секцията беше променен.