0

М инистерството на външните работи е изпратило указания на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства да не заемат страна в избория процес или да изразяват позиции извън техните правомощия по Изборния кодекс, съобщиха от ведомството.

Министерството на външните работи е изпратило указания на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства да не заемат страна в избория процес или да изразяват позиции извън техните правомощия по Изборния кодекс, съобщиха от ведомството.

От МВнР уточняват, че посланиците и останалите служители на МВнР в представителствата ни в чужбина са деполитизирани и не могат да правят коментари по решенията на ЦИК. Тяхната роля в изборния процес е ясно регламентирана и е организационно-техническа.

Поводът са медийни публикации относно формирането на съставите на секционните избирателни комисии в чужбина. 

Съгласно Изборния кодекс Централната избирателна комисия назначава секционните избирателни комисии извън страната и утвърждава списъци на резервните членове, регистрира до изборния ден застъпниците извън страната на кандидатските листи и им издава удостоверения. МВнР предлага по един представител на държавата за член в секционните комисии, а само когато не се запълнят всички квоти, след консултации на ЦИК с политическите партии, прави предложения за допълване на съставите на СИК с представители на българските общности в чужбина.