Външно притиска правосъдното за човек на Прокопиев
2

Външно притиска правосъдното за човек на Прокопиев

  • След Съда в Страсбург Каолиновия бос с пипала и в ключова агенция на ЕС
  • Екатерина Захариева предлага през свой служител за поста скандалната грантаджийка Надя Шабани
  • Дипломат №1 сменя една пионка на боса с друга, бяга от въпросите, мие си ръцете с чиновници

 

Подсъдимият разградски олигарх Иво Прокопиев пусна пипалата си към поредно ключово европейско звено, като се пробва да уреди с пост в нея пионка от близкото си обкръжение - скандалната грантаджийка Надя Шабани. При това го прави с помощта на Външно министерство, което още по-скандално притиска правосъдното ведомство да приеме номинацията, поставяйки абсурдно краткия срок от 2 дни за решение.

За скандала се разбра след публикация на юридическия сайт „Правен свят“, който алармира, позовавайки се на официален документ на МВнР, че външният министър Екатерина Захариева е препоръчала Шабани на Министерството на правосъдието за член на Управителния съвет на Агенцията на Европейския за основните права (FRA). Агенцията е ключова европейска организация, която поддържа постоянно сътрудничество с институциите на ЕС и правителствата на страните членки, като дори дава становища по казуси в страните членки. Това важи и за България.

Именно заради тези й права агенцията е поредната евроорганизация, попаднала в пипалата на разградския олигарх, който се опитва – при това с помощта на държавата, да удържи позициите си в нея. Като замени с помощта на МВнР една своя пионка в управителния й съвет с друга. По същия начин, по който го направи в Съда в Страсбург, където след изтичането на мандата на пионката му Здравка Калайджиева уреди на нейно място съоснователя на Българския хелзинкски комитет Йонко Грозев. Целта на това инсталиране на къртици на Прокопиев в този вид институции е една и съща –

натиск върху държавата ни

Така сега Шабани е предложена за поста на мястото на друг също толкова скандален грантаджия – шефа на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. Кънев е бил в борда на FRA от 2015 г. досега по предложение на проваления правосъден министър, лидер на олигархичната партия „Да, България“ и основен ортак на Иво Прокопиев – Христо Иванов, но мандатът му вече е изтекъл. Така, в опит да запази позициите си, Прокопиев е задействал нов план – на негово място да застане именно грантаджийката Шабани. За целта Външно министерство е изпратило на правосъдния министър кандидатурата й в последния възможен момент, давайки на Данаил Кирилов абсурдно краткия срок от 2 дни, за да се изкаже. Явно

в опит да притисне ведомството да приеме номинацията

Също толкова скандално тя проформа дори не е направена от външния министър Екатерина Захариева. Очевидно, за да не понесе отговорност за абсурдната кандидатура, вместо нея писмото е изпратено от чиновник с ранг на шеф на отдел. Потърсен за коментар от „Телеграф медиа“ дали ще позволи на човек от най-близкото обкръжение на подсъдим олигарх да бъде представител на България, Кирилов отговори през пресцентъра си по следния начин: „Внимателно обмисляме предложението, въпреки краткия 2-дневен срок, наложен ни от служител на МВнР без съответния ранг и извън контекста на процедурата. А тя изисква задълбочен дебат по кандидатурите“.

Самата Захариева пък избяга на два пъти от въпросите

защо предлага за поста човек на подсъдим олигарх, оправдавайки се пред журналист на „Телеграф медиа“, че бързала за участие в БНТ и че трябвало да й бъдат зададени в писмен вид. В крайна сметка отговори през пресцентъра си по следния начин: „Предложението за Надя Шабани не е на министър Захариева, а на администрацията. Решение не е вземано, т.е. номинацията не е факт. В момента представител е Красимир Кънев от БХК, чийто мандат изтича и не може да бъде продължен. Номиниран е от министъра на правосъдието Христо Иванов“. Реално това означава, че след като веднъж вече е успял да прокара свой човек в FRA с помощта на пионката си в кабинета „Борисов 2“ – Христо Иванов, сега Прокопиев се опитва да задържи позициите си в евроагенцията през друг свой човек, вече в настоящото правителство.

Както шефът на БХК Красимир Кънев, така и Надя Шабани, която понастоящем е председател на НПО-то „Български център за нестопанско право“ са ключови фигури в НПО мрежата, създадена у нас с финансиране от

милиардера спекулант Джордж Сорос и от българския му последовател Иво Прокопиев

Шабани е част от щедро спонсорирания „Български център за нестопанско право“ от самото му създаване през 2001 г. и е там до 2009 г., когато е уредена с пост начело на Държавната агенция за закрила на детето. Като ръководител на агенцията тя отговаря за координацията на всички мерки и програми към Плана за деинституционализация на децата в България, приет през 2010 г. и финансиран от ЕС в размер на 100 млн. евро за първите 4 години. След като приключва държавната си служба с подаването на оставка „по лични причини“, тя отново се връща като председател БЦНП.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.