Външно предупреди за опасност от терористични атаки в Индия

Външно предупреди за опасност от терористични атаки в Индия

Индийските властите издадоха предупреждение за терористична опасност в Делхи, във връзка с честването на Деня на Републиката на 26 януари т.г. Възможни са атаки от групировки на Ал-Кайда и Про-Кхалистан (сикхско сепаратистко движение), съобщиха от Външно министерство.

Сигурността е засилена в централната част на Делхи, където ще се проведе националният парад, в присъствието на президента и премиера на страната.

Полицейските сили са увеличили своето присъствие около многолюдните пазари и местата за пазаруване, подземните метростанции, в индустриални центрове като Gurugram и Noida, където са разположени много офиси на чужди фирми. Въведени са допълнителни мерки за сигурност по междущатските граници с Утар Прадеш и Харяна.

Възможно е да бъдат изградени специални контролни пунктове за превозни средства в близост до граничните входни пунктове за контролиране на входящия трафик.

Делхи и Мумбай - политически и финансови центрове в страната - са с висока степен на уязвимост поради тяхното социално-икономическо значение.

На 26 януари т.г. е обявено провеждането на моторизирано шествие от трактори на външния околовръстен път на Делхи, като форма на протест на профсъюзите на земеделските производители.

Има опасения, че събирането на големи групи от хора в покрайнините на столицата може да бъде използвано за предизвикване на инциденти от забранени сепаратистки организации като Sikhs for Justice.

Придвижването на тракторите по пътя Делхи - Чандигарх може да обхване големи части от него. Провеждащите се по едно и също време две събития с многолюдно участие могат да затруднят урегулирането на движението от страна на полицейските сили и осигуряването на сигурността по време на протеста на фермерите.

Влизането на превозни средства в Делхи може да бъде спряно преди финалните репетиции за парада (23 януари) и основното събитие (на 26 януари).

Възможни са инциденти в засегнати от бунтове райони като Джаму и Кашмир и североизточната част на Индия около Деня на Републиката. СМИ в Кашмир редовно съобщават за инциденти между правителствени сили и сепаратистки активисти. Полицията предупреждава, че терористите могат да се опитат да нарушат обществения ред в навечерието на Деня на Републиката.

Очакват се засилени проверки в транспортните центрове, особено на летищата, което ще доведе до забавяне на придвижванията.

Съвети към българските граждани, намиращи се или пътуващи за Индия:
-    да избягват места с висок риск от терористична заплаха в дните около Деня на Републиката;
-    да вземат под внимание строгите мерки за сигурност, които могат да причинят забавяне и неудобство при пътуването, задръствания, отклоняване към алтернативни маршрути и пр.;
-    да избягват обществени места със струпвания на хора, в т.ч. пазари;
-    да проявяват предпазливост при посещения на места, където се събират чужденци;
-    да носят документи за самоличност и пътуване;
-    да следят съобщенията на местните медии.

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 или при извънредна ситуация и в извън работно време на тел.: + 91 9910999498.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.