Външно: Подавате заявления за смяна на книжката и в посолството

Външно: Подавате заявления за смяна на книжката и в посолството

От външно министерство напомнят на сънародниците ни в чужбина, че съгласно правилника за прилагане на Закона за българските лични документи, нашите граждани, които пребивават в чужбина, с изключение на държавите - членки на ЕС, могат да подадат заявление за подмяна на свидетелство за управление на МПС в дипломатическо или консулско представителство на България зад граница.

Според чл 151, ал. 7 от Закона за движението по пътищата „едно и също лице може да притежава само едно свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено от държава - членка на Европейския съюз.

В държавите-членки на ЕС има различни срокове, в които може да шофирате с българска книжка, а след това ви е необходимо свидетелство за правоуправление, преиздадено от съответната държава. Европейското правило гласи, че гражданин на ЕС може да притежава само една шофьорска книжка от една държава, в която постоянно пребивава.

Във всички български консулски служби извън тези в държавите от ЕС могат да бъдат подадени заявления за преиздаване на шофьорски книжки. Те се изпращат по електронен път в България за подновяване, а след това се връчват на гражданина в консулската служба, където са подадени документите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.