Външно предупреди: PCR или 14 дни карантина за пристигащите българи в Италия

Външно предупреди: PCR или 14 дни карантина за пристигащите българи в Италия

От 10 декември всички граждани, пристигащи в Италия от България, ще бъдат подлагани на 14-дневна карантина, освен ако не представят PCR тест, направен 48 часа преди пътуване. Това съобщават от външно министерство. Режимът ще е още по-затегнат между 21 декември 2020 г. и 6 януари 2021 г., тогава пристигащите от България ще бъдат под 14-дневна карантина без изключение.

За пристигащите от включените в Списък „В“ държави няма задължение за представяне на отрицателен тест или за поставяне под карантина. За да влязат в Италия, пристигащите от държави от Списък „С“ трябва да представят отрицателен тест, направен до 48 ч. преди влизането в Италия, а при непредставяне на такъв подлежат на 14-дневна карантина. Именно в този списък попада и България след 10 декември.

Независимо от това, задължителна 14-дневна карантина се въвежда:
- за пристигащите в Италия в периода 21 декември 2020 г. – 6 януари 2021 г. от страни от Списък „С“;
- за лица, които преди пристигането си в Италия са пребивавали или преминавали в някоя от държавите от Списък „С“ в периода 21 декември - 6 януари (т.е. ако лицето пристигне в Италия след 6 януари, но в периода 21.12.2020 г. – 06.01.2021 г. все пак е било в страна от Списък „С“, също подлежи на карантина).

Сред предвидените изключения от задължението за поставяне под карантина и за представяне на отрицателен PCR тест, при условие че не са налице симптоми на КОВИД, могат да се откроят следните хипотези:
- влизане в страната за период, който не надвишава 120 часа по доказани причини, свързани с работа, здраве или абсолютна спешност, при изтичането на който лицето следва незабавно да напусне територията на Италия, като в противен случай подлежи на карантина;
- транзит с лично превозно средство през италианска територия за период, който не надвишава 36 ч., при изтичането на който лицето следва незабавно да напусне територията на Италия, като в противен случай подлежи на карантина.
- екипаж на транспортни средства;
- влизане в страната по причини, свързани с работа, което е уредено от специални протоколи за сигурност, одобрени от компетентните власти;
- влизане в страната по неотложни причини, вкл. за международни спортни събития, след разрешение от страна на Министерството на здравеопазването и при представяне на отрицателен тест.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.