Външно купува реплики на БГ съкровища

Външно купува реплики на БГ съкровища

Пегас и сребърна гривна сред даровете за ВИП гостите у нас

Външно министерство ще закупи реплики на български съкровища. От ведомството са обявили обществена поръчка за 48 000 лв. за протоколни подаръци. Една част от тях са именно реплики на родни съкровища, като за тях са заделени и повечето от парите-около 34 000 лв.

Така сред артикулите, с които трябва да блесне страната ни в очите на важните гости у нас и домакините в други държави, са чаша от Чипровското, пегас от Разградското, фиала и плакет на ритон от Панагюрското, фиала от Рогозенското, както и елен от Севлиевското съкровище и брошка сребърна роза и сребърна дамска гривна от

златната школа от 15-и - 18-и век

Максималната цена за чашата от Чипровското съкровище е 450 лв., като трябва да е изработена от месинг, но посребрена и позлатена, в кутия от бук или дъб. Пегасът пък трябва да струва до 300 лв.

До същата пределна цена трябва да е и фиалата от Рогозенсото съкровище. В същото време тази от Панагюрското пък е с цена до 500 лв., колкото се заделят и за репликата на дамската гривна. Брошката пък трябва да е ръчно кована, като определеният таван на цената за нея е 200 лв. Плакетът от ритон ще излезе на МВнР доста по-евтино спрямо повечето дарове - едва 120 лв.

Сред другите протоколни подаръци са

20 броя юбилейни монети

по повод българското председателство на Съвета на ЕС. Сумата за изсичането им е около 6000 лв., така че всяка от тях ще излезе по 300 лв.

Наред с луксозните подаръци са предвидени и 50 броя бутилки бутиково вино - бяло и червено. Пределната цена за бройка е 30 лв. Всяка от бутилките трябва да се придружена със сертификат за качество. Външно е решило да поръча и 20 дамски копринени шала, за всеки от които ще плати максимум 200 лв.

Сред по-интелектуалните дарове са два албума с карти и един географски атлас. Първият е с цветни карти на българските земи в средновековната арабописмена картографска традиция. Именно затова седемте атласа, за по 120 лв. всеки, са с увод на арабски и персийски. Вторият албум, от който ще бъдат изработени общо 8 броя, е за родните земи в европейската картографска традиция.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.