Външно: Имотите ни в чужбина не са останали без застраховка нито за миг

Външно: Имотите ни в чужбина не са останали без застраховка нито за миг

МВнР води целенасочена и дългосрочна политика за добро управление и стопанисване на задграничните имоти на Република България. Това се посочва в позиция на външно министерство във връзка с твърдения в публичното пространство на кандидат-депутата от „БСП за България“ Крум Дончев, който обвинява МВнР, че поставя под риск от безстопанственост държавните имоти в чужбина заради липса на застраховка.

От ведомството уточняват, че в съответствие с тази политика имотите на българската държава в чужбина, на които на МВнР е предоставено управление, не са оставали без застраховка нито за миг.

Изтъкват, че министерството ги е обезпечило с такава по напълно законосъобразен начин.

МВнР открило през февруари 2021 г. две процедури за избор на изпълнител чрез възлагане на обществени поръчки по реда на Закона за обществени поръчки с предмет застраховане на движимо и недвижимо имущество на предоставените за управление имоти на българската държава на територията на Република България и зад граница.

За застраховане на имотите на територията на Република България има избран изпълнител и сключен договор.

За застраховане на имотите, предоставени за управление на МВнР извън страната, има Решение за избор на изпълнител, което в момента се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията, като още няма по същество становище от КЗК.

"С оглед на факта, че държавният интерес е над частния, МВнР с грижата на добър стопанин и в съответствие с Кодекса за застраховането предприе действия имотите зад граница да не останат не застраховани, като им е осигурено застрахователно покритие, докато трае обжалването и сключване на договор въз основа на проведената обществена поръчка", посочват от МВнР..

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.