Външните министри на ЕС обсъдиха сътрудничеството със страните от Южното съседство

Външните министри на ЕС обсъдиха сътрудничеството със страните от Южното съседство

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в министерска среща на Европейския съюз и страните от Южното съседство, която се състоя във видеоконферентен формат., съобщиха от МВнР.

Цел на форума бе обсъждането на евросредиземноморското партньорство с оглед променения глобален контекст.

В рамките на дискусията представителите на държавите - членки от ЕС и партньорите от Южното съседство препотвърдили нуждата от още по-тясно сътрудничество между двата бряга на Средиземноморието, с цел справяне с общите предизвикателства, свързани със сигурността, пандемията от Ковид-19 и нейните икономически и социални последствия. 

Били обсъдени начините, по които ЕС и държавите партньори могат заедно да преодолеят настоящите и бъдещи последствия от коронавируса.

Уроците, извлечени от пандемията трябва да се използват за насърчаване на взаимното сътрудничество в сектора на здравеопазването и социалните въпроси, устойчиво икономическо възстановяване, включително чрез научни изследвания и иновации, диверсификация на производството на медицински и хранителни продукти и по-кратки пътища за доставка.

Сред акцентите в разговорите били също проблемите, свързани със сигурността, борбата с тероризма, миграцията, социалното неравенство.  Изтъкнат бил общият стратегически интерес към постигането на траен мир и устойчиво развитие в региона, като на първо място е намирането на решение на кризите в Либия и Сирия. 

С днешния форум било дадено официално начало на съвместните консултации между държавите - членки от ЕС и тези от Южното Средиземноморие (Алжир, Мароко, Тунис, Либия, Египет, Йордания, Ливан, Израел, Палестина и Сирия), с оглед изготвяне на съвместна комуникация за актуализирано партньорство ЕС-Южно съседство.

В контекста на пандемията, като част от предприетите мерки за справяне с Ковид-19, ЕС предостави на страните от Южното съседство 18 млн. евро за покриване на непосредствените нужди на страните, 888 млн. евро за засилване на здравния сектор и 1,3 млрд. евро за краткосрочно и средносрочно икономическо и социално възстановяване на региона.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.