Външните граници на ЕС остават затворени за повечето чужденци

Външните граници на ЕС остават затворени за повечето чужденци

Достъпът остава забранен за граждани от САЩ, Бразилия, Русия и редица други страни

Едва 14 са държавите, включени в списъка на Европейския съюз със страни, чиито граждани ще бъдат допускани до границите на блока. Достъпът на пътуващи от САЩ, Русия, Бразилия и голям брой други страни остава забранен след 1 юли, става ясно от ДПА, която цитира свои дипломатически източници от ЕС. Официалното изявление по въпроса се очаква във вторник.

Европейският съвет обаче вече е започнал процедурата по официалното приемане на споразумението.

Според източниците на ДПА, страните, към които ще отпаднат ограниченията от 1 юли са Алжир, Австралия, Грузия, Япония, Канада, Мароко, Черна гора, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай. Този списък обаче ще се обновява на всеки две седмици, като епидемиологични фактори ще определят коя държава ще бъде добавяна и коя изхвръляна от списъка.

За да бъдат премахнати ограниченията, броят на новите инфекции през последните две седмици трябва да бъде "близък до или под" 16 на 100 000 души, което се води за средно за ЕС. Решението за кои държави да отпаднат ограниченията ще зависи и от начина, по който правителствата са реагирали по време на пандемията.

Според тези критерии, в настоящата листа трябва да фигурират и китайските граждани, но ЕС е поставил условие, че достъпът за тях ще бъде позволен само ако Китай отмени своята забраната за пристигащи от блока туристи.

Споразумението идва три месеца след като ЕС - плюс Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн - затвори външните си граници за всички несъществени пътувания заради пандемията на коронавирус. Изключение направи само Ирландия, която не приложи тази мярка заради споразумението си за пътуване с Великобритания, която вече също не е членка на ЕС.

В момента, при действащите ограничения за пътуване влизането от чужди страни в ЕС се предоставя само по изключение, като например за дългосрочни жители на ЕС, членове на семейството на граждани на ЕС и дипломати.

Споразумението от понеделник следва седмици на интензивни дискусии между държавите членки на ЕС за това към кои страни трябва да се отворят границите и към кои не.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.