Захариева: Задълбочаване на средиземноморското сътрудничество е приоритет

Захариева: Задълбочаване на средиземноморското сътрудничество е приоритет

„България е силно ангажирана с евросредиземноморското сътрудничество, включително с неговото регионалното измерение. Пандемията от Ковид-19 за пореден път показа необходимостта от солидарност и съвместни и обединени усилия, които, убедена съм, са единственият начин за успешно преодоляване на кризата, пред която сме изправени.“

С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към участниците в Петия регионален форум на Съюза за Средиземноморието, който бе проведен във видеоконферентен формат в рамките на 25-ата годишнина от Декларацията от Барселона, съобщават от външното ни министерство.

„25 години след Декларацията от Барселона, която ни обедини с обща визия и ценности за споделено пространство на мир и сигурност, икономически и социален просперитет и стремеж към насърчаване на по-доброто разбиране между хората, трябва да продължим да работим още по-активно за тяхното постигане“, каза министър Захариева.
Обсъдени бяха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в области като: енергетика, инфраструктура, образование, климатични промени, осигуряване на работни места, с приоритет младите хора, равенството между половете. Министър Захариева подчерта, че има голям потенциал и в сферите на сигурността, икономиката, здравеопазването.

Съюзът за Средиземноморието е регионална организация на страните от Средиземноморския басейн, създадена през 2008 г. Тя включва 43 държави: 27-те страни - членки на Европейския съюз, Великобритания и 15 средиземноморски страни от Близкия Изток, Северна Африка и Балканите (Албания, Алжир, Босна и Херцеговина, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Мавритания, Монако, Черна гора, Мароко, Палестинска автономия, Сирия, Тунис, Турция и Либия, в качеството на наблюдател. В Съюза членува и Лигата на арабските държави.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.