Външният министър поздрави Северна Македония по повод 30 г. от независимостта й

Външният министър поздрави Северна Македония по повод 30 г. от независимостта й

Министърът на външните работи Светлан Стоев поздрави Република Северна Македония по повод отбелязването днес на 30-тата годишнина от обявяването на независимостта на страната.

Външният ни министър подчерта, че България първа в света е признала независимостта на тогавашна Република Македония. Оказаната от България подкрепа към стремежите на  младата държава е бил естествен и искрен акт, приветстван от обществено мнение, и е доказал своето историческо значение.

„През последните 30 години подкрепата на България не беше нищо друго освен безкористен акт на приятелство и силна вяра в споделено европейско и евроатлантическо бъдеще. Винаги когато Република Северна Македония е изправена пред сериозни проблеми, България е готова да помогне, независимо от собствените си предизвикателства“, изтъква външният ни министър в обръщение, изпратено до министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Българският външен министър припомня и големите очаквания от началото на 90-те години, че политическите промени в новопризнатата държава ще донесат възможност за преодоляване на изкуствените разделения, наложени на хората от двете страни на границата. „Дългоочакваното падане на „стената“ помежду ни се оказа дълъг и болезнен процес. Пълното й разрушаване все още изисква силна политическа воля и смелост за изкореняване на негативните възприятия и стереотипи“.

Външният ни министър изрази увереност, че пълното прилагане в дух на добра воля и от двете страни на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. може да бъде основа за по -амбициозни и истински европейски отношения между България и Република Северна Македония.

„Вярвам, че не само нашето минало, но и бъдещето ни е общо в семейството на Европейския съюз“, заявява министърът на външните работи на България. Той призовава в името на бъдещите поколения задълбочаването  на сътрудничеството да продължи с оглед постигане на напредък и осезаеми резултати в полза на гражданите, региона и Европа като цяло.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.