Външният министър поздрави иранския си колега за назначаването му

Външният министър поздрави иранския си колега за назначаването му

Двамата обсъдиха ситуацията в Афганистан и възможностите за съвместно преодоляване на пандемията от COVID-19

Министърът на външните работи Светлан Стоев проведе телефонен разговор с министъра на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан, като го поздрави за неотдавнашното му назначение на поста. 

Двамата обсъдиха и конструктивните отношения между двете страни, ситуацията в Афганистан, както и възможностите за съвместно преодоляване на пандемията от COVID-19. 

Светлан Стоев подчерта традиционно приятелските отношения, както и активния диалог между България и Иран, като даде за пример провеждането на редовни политически консултации на ниво заместник-министри на външните работи и Съвместната българо-иранска комисия за икономическо и научно сътрудничество.

„През 2022 г. ще отбележим 125 г. от установяването на дипломатически отношения, което доказва съществуването на дълбоки двустранни връзки. Вярвам, че България и Иран ще продължат да развиват нашите традиционно приятелски и конструктивни отношения, в които ключова роля играят министерствата на външните работи“, заяви Светлан Стоев. От своя страна министър Абдолахиан потвърди готовността и на Иран за задълбочаване на двустранните връзки с България.

Двете страни обсъдиха установяването на директна въздушна линия София-Техеран, което ще спомогне за увеличаването на туристическия поток от Иран. Отправени бяха и взаимни покани за посещения на ниво министри на външните работи.

По отношение на COVID-19 българската страна отбеляза огромните усилия на Иран да се бори с пандемията. Изразена бе готовността на България за доставка на ваксини за Иран.

Сред темите на разговора бе и ситуацията в Афганистан. Министър Стоев отбеляза със загриженост, че е необходимо да се положат усилия за подпомагане на бързото стабилизиране на страната в политическо и икономическо отношение, както и да бъдат предотвратени нови бежански вълни и терористични заплахи.

Той изтъкна, че България играе активна роля в създаването на Европейска регионална платформа в подкрепа на съседните държави, засегнати от засегнати от миграционния натиск, включително и Иран.

Първият ни дипломат изказа благодарност към Иран за готовността за съдействие чрез Генералното консулство в Херат при издаването, ако е необходимо, на ирански визи за граждани на европейски страни, включително България, и осигуряването на безопасен път за евакуация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.