Външният министър: Младите в Западните Балкани движат промените

Външният министър: Младите в Западните Балкани движат промените

Европейската перспектива продължава да бъде ключов двигател за промените в държавите от Западните Балкани. Младите хора и гражданското общество в тези страни играят важна роля в този процес. Това подчерта министърът на външните работи Светлан Стоев в изявлението си по време на състоялата се днес видеоконферентна среща на външните министри от Берлинския процес за Западните Балкани под домакинството на сегашното германско председателство на инициативата, съобщиха от МВнР.

Министър Стоев изрази българската подкрепа за фокусиране на усилията върху т.нар. меки мерки с акцент върху свързаността между хората в страните от Западните Балкани, като основа за създаване на доверие, подобряване на регионалното сътрудничество и укрепване на добросъседските отношения. Приоритет е и сътрудничеството между младите хора в региона, което включва и достъп до образование и научна инфраструктура, работни места, признаване на дипломи професионални квалификации, социално включване и др.

„България е последователна в своята подкрепа за младите хора в страните от Западните Балкани. Темата за младежта бе и един от четирите приоритета на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.“, изтъкна българският външен министър.

На срещата Светлан Стоев подчерта, че през изминалата година България сподели отговорността да бъде съпредседател на Берлинския процес заедно с Република Северна Македония, с твърдото убеждение, че това е израз на българската последователна външна политика и е логично продължение на постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и на срещата на върха ЕС – Западни Балкани през 2018, когато темата за европейската перспектива на страните от региона бе издигната високо в дневния ред на общността.

„Виждаме добавената стойност на Берлинския процес в неговия капацитет да стимулира инклузивното регионално сътрудничество в сферата на икономиката и свързаността във всички аспекти – транспорт, енергетика, дигиталната сфера, връзките между хората, сигурността“, каза министър Стоев.

Берлинският процес за Западните Балкани е регионална инициатива, лансирана през август 2014 г. от германския канцлер Ангела Меркел, да подпомага усилията на държавите от региона в покриване на критериите за членство в ЕС. Участници в процеса са страните от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Северна Македония, Сърбия, Черна гора, а нейни ко-спонсори и поддръжници са някои държави членки на ЕС като Германия, Франция, Австрия, Италия, Полша, Гърция, Хърватия, Словения и България, както и Великобритания.

Министър Светлан Стоев благодари на германското председателство за организирането на срещата на външните министри като добра платформа за открита дискусия по приоритетни въпроси, за споделяне на идеи и опит по отношение на Западните Балкани като част от съвместните усилия в подкрепа на европейското бъдеще на страните от региона.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.