Вълчев: Заплатата на асистент става 1300 лв., за професор – 1600 лв.

Вълчев: Заплатата на асистент става 1300 лв., за професор – 1600 лв.

Минималната асистентска заплата ще стане 1300 лв., за главен асистент 1400 лв., за доцент 1500 лв. и 1600 лв. за професор. Това ще стане със споразумение за увеличаване на възнагражденията в системата на висшето образование през следващата година между Съвета на ректорите, синдикатите и МОН, обясни просветният министър Красимир Вълчев.

„Увеличението за висше образование ще бъде част от допълваща субсидия, а финансирането на висшите училища ще бъде по модела възложител-изпълнител, а не по традиционния модел заплати и численост.“, каза той, предаде БТА. Основната задача е да бъдат насърчавани младите преподаватели., подчерта Вълчев.

Вълчев подчерта, че най-важни са преподавателите и учителите, защото те никога няма да бъдат заменени от изкуствен интелект. Догодина ще има безпрецедентен ръст на средствата за образование близо с 700 милиона лева, припомни той и каза, че минималните работни заплати имат сигнално значение за младите хора, които избират учителската професия и педагогическото образование.

С ръстът във възнагражденията се увеличава и приемът в педагогическите специалности на университетите. Остава обаче предизвикателство за качеството на образованието, коментира Вълчев. Той уточни, че МОН е публикувало за обществено обсъждане значителна промяна в наредбата за придобиване на педагогическа квалификация, чиято цел е регулиране на педагогическото образование. „Факт е, че висшите училища под паравана на академичната автономия, не са достатъчно реактивни на промените във външната среда“, коментира министърът и допълни, че изискванията, с които трябва да се подобри репутацията на висшето образование в България, завишени. изпълнението на тези стратегически изисквания ще зависи възнаграждението на ректорите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.