Вълчев: За две години с 900 млн.лв. повече за образование

Вълчев: За две години с 900 млн.лв. повече за образование

Увеличение на средствата за детски градини от 2020-а

За последните две години средствата за образование за отбелязали ръст с 900 млн.лв. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос за финансирането на средното образование за 2020-2021 година.

Просветният министър посочи, че за десет години средствата за целодневната организация на учебния ден са нараснали със 134 млн. Тогава те били близо 36 милиона лева, а днес се отпускат почти 170 милиона лева. От тази година министерството започва и финансирането на дейностите по интереси, за които са заделени 25 млн. от държавния бюджет. Променена е и формулата за финансиране, като по този начин се предоставят допълнителни средства на по-малките училища и детски градини, както и на тези от тях с концентрация на деца и ученици от уязвими групи, обясни Вълчев. Просветният министър посочи, че

финансирането за психолози и педагогически съветници в училищата също нараства.

„През миналата година бяха отпуснати 7 милиона лева за назначаването на тези специалисти, а сега - допълнително са отпуснати близо 6,5 милиона лева.“, каза Вълчев.

Увеличен е и с два процента стандартът за гимназиален етап на образование, след като миналата година от министерството констатират системен недостиг на средствата. Поради същата причина следващата година се предвижда увеличение и при детските градини. „Виждаме, че в детските градини е паднала средната пълняемост и това затруднява на бюджета на детските градини, затова догодина ще има допълнително увеличение на средствата за детските градини“, заяви Вълчев. От 2020-а от МОН смятат да финансират с повече средства и центровете за подкрепа за личностното развитие на учениците.

Вълчев посочи, че най-важен приоритет са учителите, втори по важност е подобряването на материалната база. Той посочи, че по ОП „Региони в растеж“ и по Програмата за развитие на селските райони са отделени

близо 700 млн. лв. за близо 500 образователни институции.

„Това не е достатъчно обаче, защото образователните институции са близо 4000 - училища и детски градини. Приоритет е и преминаването на едносменен режим на обучение в училищата, надяваме се да има и целеви средства за дострояване или за строеж на нови училища,“ заяви министър Вълчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.